Det går fram av Konjunkturbarometeret for Trøndelag og Nordvestlandet, som analysebyrået Menon har gjort for SpareBank1 SMN i år. Man øyner håp om at nedgangen i offshore er i ferd med å flate ut.

– Optimismen er på veg tilbake også langs mørekysten, konkluderer konsernsjef Finn Haugan i SpareBank1.

Ulike bransjer

Analysebyrået baserer seg på intervju med 600 bedriftsledere i hele landet fra ulike bransjer. Svaret er oppsummert i en «fremtidsindikator», en samla faktor for fremtidsoptimismen basert på sysselsetting, omsetning og lønnsomhet.

Ifølge analysen er det igjen økende forventning til framtida etter at den falt jevnt fra 2010 til 2015.

Den har likevel ikke vært så dyp som i 2008.

Forventningene til framtida har vært minst i Møre og Romsdal de par siste årene, men ifølge indikatoren er den på rask veg opp igjen.

Høgere vekst

Analysen gjenspeiler i stor grad norsk økonomi generelt, der man de neste to årene forventer høgere vekst i konsum og høgere investeringer i boliger og offentlig sektor.

Gradvis vil også bedringene i offshorerettet næringsliv trekke aktiviteten opp.

ROBUSTE ORDNINGER Konsernsjef Finn Haugan i SpareBank 1 vil ifølge Konjunkturbarometeret bidra til at offshorebransjen finner robuste ordninger.

Ifølge rapporten viser investeringsveksten kraftig fall innen olje og gass i 2017, men det snur til vekst i 2018.

Sparebank1 SMN står sterkt i de to trøndelagsfylkene, og ifølge rapporten har offshoresektoren i Nord-Trøndelag vist seg mer robust mot nedgangen enn tidligere antatt.

Sør Trøndelag flyter på urbanisering og oppdrett.

– Møre og Romsdal er sterkt berørt av fallet i offshore leverandørindustri og maritim sektor.

Total verdiskaping faller derfor markant i 2016.

Til neste år ser det derimot lysere ut, går det fram av konjunkturbarometeret til Sparebank1 SMN som fortsetter:

– Vi forventer at investeringene øker noe i 2017, slik at fallet i investeringer stopper opp. Med forventning om ny optimisme i leverandørindustrien og rederiene i 2018, vil veksten ta seg kraftig opp på sikt, heter det i rapporten, som nylig ble presentert for bankens kunder i Fosnavåg og Ålesund.

Menon-rapporten forventer mer økning i fiskeeksporten, og registrerer at verfta har skiftet kurs og satser på nye markeder.