Sunnmøre tingrett har denne uka behandlet en alvorlig overgrepssak som involverer en familie på Sunnmøre.

Ifølge tiltalen skal en far ha misbrukt sine to mindreårige døtre gjennom flere år. De fleste overgrepene skjedde mens barna var under 10 år. Den ene datteren skal også ha vært utsatt for en voldtekt.

I tillegg er han tiltalt for overgrep mot en niese i 2007. Politiet har også gjort beslag av overgrepsbilder- og filmer hos mannen ved to anledninger ( i 2013 og 2015).

I retten nektet mannen for alle tiltalepunktene.

Les den rystende historien: - Du vil vel ikke sende din egen far i fengsel? (krever abonnement)

Krever lang fengselsstraff

Torsdag holdt aktor Inger Myklebust Ferstad sin prosedyre og krevde faren fengslet i 10 år.

- Normalt ville jeg krevd over 11 års fengsel for disse forholdene, men beklagelig lang liggetid hos politiet gjør at straffen bør settes til ti års fengsel, sier Myklebust Ferstad.

Ifølge statsadvokaten tok det nærmere fire år fra den første anmeldelsen mot mannen, før saken kom opp til doms.

- Skandale

Bistandsadvokat Marianne Scheel kaller politiets arbeid for en skandale.

- Det er rett og slett en skandale at politiet har latt en så alvorlig sak ligge så lenge uten at noe er gjort. Jeg var i kontakt med politiet på Sunnmøre flere ganger etter anmeldelsen i 2013 og de skyldte på dårlig bemanning, sier Scheel til smp.no.

Hun representerer niesen som anmeldte det første overgrepet i 2013 og krever 200.000 kroner i oppreisningserstatning på vegne av niesen.

- Det er ei belastning både for tiltalte og fornærmede at saker ligger så lenge. Dette er beklagelig og i forhold til niesen et konvensjonsbrudd, sier aktor Myklebust Ferstad om saken.

Barna krever erstatning

Bistandsadvokat Gerd Cathrine Haagensen representerer den eldste datteren som anmeldte faren for overgrep og voldtekt i 2015.

- Faren har brukt lokking, manipulering og makt under og etter overgrepene. Overgrepene skjedde jevnlig da datteren var 6-9 år gammel. At hun er blitt utsatt for overgrep av sin egen far er klart straffeskjerpende, sier Haagensen.

Hun krever 250.000 kroner i oppreisningserstatning på vegne av den eldste datteren.

Bistandsadvokat Ragnhild Cathrine Torgersen, som representerer lillesøsteren, sier at jenta lever fremdeles i frykt for at faren skal spre bilder som han tok av henne som barn.

- Jeg ville ikke, men han tvang meg.

I tillegg til overgrepene skal faren ha vist henne filmer som viser overgrep mot barn, og fortalt henne at dette var normalt.

Bistandsadvokat Torgersen krever 250.000 kroner i oppreisningserstatning på vegne av lillesøsteren.

Ber om frifinnelse

Advokat Erling Flisnes representerer den tiltalte faren. Han reagerer på at ingen har oppdaget eventuelle overgrep tross familiens omfattende kontakt med kommune og barnevern.

- Hvorfor har ikke noen oppdaget noe som helst i alle disse årene? Jeg mener det er rimelig tvil om disse forholdene og ber derfor om at min klient frifinnes, sier Erling Flisnes.

Flisnes er også sterkt kritisk til politiets etterforskning av saken.

- Denne sendrektigheten hos politiet er en skandale med hensyn til alle parter, sier forsvareren.

Statsadvokat Inger Myklebust Ferstad er aktor i straffesaken mot den overgrepstiltalte faren. Foto: ARKIV