Statens helsetilsyn har kommet med en knusende rapport mot Helse Møre og Romsdal, hvor det kommer fram at ti måneder gamle Sebastian Ødegård ikke fikk forsvarlig helsehjelp på en rekke nivå.

Direktør Jan Fredrik Andersen i Helsetilsynet mener ledelsen har ansvaret i saken.

Ikke konsekvenser for enkeltpersoner

– Hva blir konsekvensene av saken, styreleder Stein Kinserdal?

– Styret må behandle saken. Vi ønsker å skape læring og forbedring, og beklager selvsagt utfallet. Jeg er likevel rimelig sikker på at det ikke er grunnlag for noen heksejakt eller ansvarliggjøring på personnivå, sier styrelederen til smp.no.

– Så ingen får sparken?

– Jeg kan ikke se det nå. Det var også andre personer i rollene den gang. Jeg tror ikke vi blir bedre av å sparke hverandre, men jeg tror vi blir bedre av å lære og gjøre ting på andre måter.

Kinserdal var styreleder da styret med knapt flertall gikk inn for å helgestenge barneavdelingen i 2014. Statens helsetilsyn har ikke vurdert om helgestenging i seg selv er uforsvarlig, men mener forberedelsene og risikovurderingen rundt tiltaket langt ifra var god nok.

Styret har ansvaret

Kinserdal sier styret til syvende og sist har ansvaret for vedtaket, men mener det ble presisert at det ikke skulle helgestenges før tiltak og risikoanalyse var på plass.

– Vi må sikre at slike vedtak blir fulgt opp, sier styrelederen, som mener at det var her arbeidet sviktet.

Nå vil Kinserdal lære av Sebastian-saken. Selv har han bare fått lest et sammendrag av rapporten fra Helsetilsynet.

– Vi får saken opp i neste styremøte. Så er det opp til påtalemyndigheten å vurdere tilsynets forslag om foretaksstraff. Den straffen blir å ta til etterretning.

Opptatt av å lære

Kinserdal mener Helsetilsynet har gjort en bred og nyansert gjennomgang, som vil skape læringspunkter for Helse Møre og Romsdal på mange nivå.

– Jeg håper vi framover kan sikre at vi ikke kommer opp i en tilsvarende situasjon seinere. Vi må sørge for at riskostyringen på sjukehuset er god nok, at vi sitter med system hvor vi får tilbakemeldinger.