Fredag kom den knusende rapporten fra Statens Helsetilsyn som anbefaler at påtalemyndigheten ilegger Helse Møre og Romsdal foretaksstraff etter at ti måneder gamle Sebastian Ødegaard fra Kristiansund døde i februar 2015.

Barne- og ungdomsavdelinga i Kristiansund var helgestengt på tidspunktet.

Statens helsetilsyn kommer med kraftig kritikk til AMK og mener legevakta i Kristiansund, Helse Møre og Romsdal og Rikshospitalet brøt lova med uforsvarlig helsehjelp til gutten. Også helgestengingen var uforsvarlig og for dårlig planlagt.

– Nye rutiner var ikke kjent, forstått og etterlevd, og andre nødvendige rutiner manglet, slår Helsetilsynet fast.

Les mer: Legevakta skulle sendt Sebastian til sjukehus før

– Tar saken på alvor

– Vi har nettopp fått en lang rapport, og har bare rukket å se på deler av den. Helhetsinntrykket er at den er grundigere enn den forrige rapporten, sier fagdirektør Odd Veddeng til Sunnmørsposten.

I en pressemelding sier han at helseforetaket tar saken på alvor og at de skal lære av den. Innen åtte uker skal de svare Helsetilsynet på hvordan Helse Møre og Romsdal følger opp.

Veddeng mener Statens helsetilsyns konklusjon synliggjør det store samspillet i helsevesenet.

– Det er dessverre i dette samspillet at det kan svikte, fordi det er komplekst. Det er bra at dette blir synliggjort, fordi det kan være lett for å spikre ansvaret på én part, sier fagdirektøren til smp.no.

Veddeng mener Helse Møre og Romsdal nå trenger tid til å gå grundigere gjennom rapporten, men understreker at de skal sikre et trygt og godt helsetilbud.

Vil ikke helgestenge på nytt

Barneavdelingen i Kristiansund ble helgestengt i 2014, men Helse Møre og Romsdal gjorde endringer etter Sebastian-saken i februar 2015.

– Siden våren 2015 har barne- og ungdomsavdelingen i Kristiansund vært åpen hver dag med unntak av påske- og sommerferien. Helseforetaket er også i gang med å styrke sjukepleierbemanningen på dagtid i helgene i infeksjonssesongen, sier Veddeng i pressemeldingen.

– Er du enig med Helsetilsynet i at det var uforsvarlig å helgestenge uten gode nok forberedelser?

– Tiltaket var ikke godt nok forberedt, kommunisert og det var en krevende prosess.

– Betyr det at du er enig med Helsetilsynet i at det var uforsvarlig?

– Det er en veldig krevende driftsform som vi har avviklet for lengst, og vi vil neppe gå tilbake til en slik driftsform, svarer fagdirektøren til smp.no.

Husker ikke tidligere straffesaker

Fagdirektøren understreker i pressemeldingen at det alltid er lettere å se hva som hadde vært best å gjøre i ettertid.

– Men vi må huske at de som er involvert må vurdere saken ut fra den gjeldende situasjonen og forutsetningene de hadde på det aktuelle tidspunktet, påpeker han.

Veddeng husker ikke noen saker hvor Helse Møre og Romsdal har fått foretaksstraff tidligere. Det blir nå opp til juristene i politiet om det skal tas ut påtale.

Tung og kompleks sak

– Dette har vært en lang og kompleks sak og det er også en belastning for alle som er involvert, sier han, og understreker at formålet med en slik gjennomgang ikke er å lete etter syndebukker, men å synliggjøre sammenhenger med tanke på forbedring og læring.

Styret i helseforetaket skal få den endelige rapporten fra Helsetilsynet på neste møte.