Det er den samstemte oppfordringa fra tre kjøpmenn smp.no har snakka med: Hans Idar Valderhaug hos Eurospar på Valderøya, Egil Gjerdsbakk hos Rema 1000 på Moa og Tommy Nordhus hos Eurospar på Blindheim i Ålesund.

- Vi for vår del har tatt over posten for hele øya, etter at Kiwi signaliserte at de ikke ønska å ha Post i butikk lenger. På de dagene der det kommer mest post er det både rimelig trangt i postavdelinga vår og rimelig stor pågang av folk som skal hente. Vi har hatt dager der vi har fått inn seks postkonteinere, sier Valderhaug. En konteiner er på størrelse med en europalle, og rundt to meter høg, legges det til.

Selv om både han, Gjerdsbakk og Nordhus gir uttrykk for at det fort blir et problem, dersom ikke folk er flinke til å hente pakkene sine, sier alle at det så langt har gått greit å få de ut.

- Det er ikke slik at det er så fullt av uavhenta pakker i postavdelingene deres, at pakker som kommer til blir liggende på vent ute og at folk ergo ikke får henta dem?

- Nei, det er ikke noe vi har opplevd foreløpig, sier Egil Gjerdsbakk. Kjøpmannen hos Rema på Moa forteller at de på de travleste dagene har fått opp i 10 konteinere med post.

- Men vi er bedre forberedt på pågangen nå enn i starten og har mer folk til å ta unna, sier han.

Både Gjerdsbakk og Nordhus er innom at de har ei oppfatning av at det er mer pakker i posten i år enn tidligere år.

- Vi så det spesielt i dagene etter Black Friday, men det synes også til å være mer nå videre inn mot jul. Jeg tror stadig mer av julehandelen skjer på nettet, sier Nordhus.

- Det er søndagsåpent i morgen. Om folk har uavhenta pakker - bruk litt av søndagen på å stikke innom og hente dem, legger han til.

Også Posten har tidligere gått ut med tilsvarende oppfordring som den kjøpmennene nå kommer med. Her er noen tips de har laga, for de som skal hente eller sende:

  • Hent pakken så fort som mulig.

  • Ha hentelapp eller hentekode klar når det er din tur.

  • Husk legitimasjon om du skal hente en pakke som krever det.

  • Ha pakkene klare dersom du skal sende. Kjøp gjerne adressekort på nett. Husk riktig adresse og å bruke god emballasje.

  • Unngå rushtidene om morgenen og på ettermiddagen om du kan det.

  • Vær blid i køa. Det smitter på de andre og gjør ventetiden kortere.

Tommy Nordhus, kjøpmann hos Eurospar på Blindheim i Ålesund. ARKIVFOTO: NILS-OVE STØBAKK