Sunnmørsposten har henta inn tall som viser at mange kommuner på Nordvestlandet nøler med å innføre eiendomsskatt. KS-leder og ordfører i Hareid, Anders Riise, tror mange er i en fornektelsesfase selv om de vet at skatten kommer – før eller seinere.

Riise er også forundret over at naboene i Ulstein heller tapper fond enn å innføre eiendomsskatt.

Snu steiner

Ap-ordfører Jim Arve Røssevoll i Sula vil ikke være med på at vedtaket bare er en unødvendig utsettelse av det som likevel må komme.

Et utvalg som består av politikere, rådmann og tilsatte skal i året som kommer snu alle steiner i Sula-økonomien. Blant annet for å se om det finnes alternativer til eiendomsskatt.

– Men vi er en kommune som driver eksepsjonelt effektivt, og det er ikke mye å knipe inn når det gjelder drift, sier ordføreren.

I Sula er de også spente på hva som skjer etter stortingsvalget neste år.

– Vi er prisgitt statlige overføringer, og et regjeringsskifte kan slå positivt ut for oss, sier Jim Arve Røssevoll.

Sula bruker 7,5 millioner kroner av fondet på 70 millioner. Røssevoll synes ikke det gir grunn til bekymring.

Les også: Betydelig vekst i eiendomsskatten i norske kommuner

Feil tidspunkt

Utsetter Ulsteinordfører Knut Erik Eng mener det er feil å innføre eiendomsskatt på ei tid da mange kan risikere å miste jobben.

Ordfører i Ulstein, Knut Erik Engh fra Frp, har merket seg at naboene synes det er rart at de heller vil bruke av fond enn å innføre eiendomsskatt.

– Det er ikke riktig å si at vi tapper fondet når vi bruker en halv million av 30 millioner kroner til å saldere 2017-budsjettet, sier Engh.

Også i Ulstein regner man med at eiendomsskatten kommer fra 2018, og det betyr også at fondet kan bygges opp igjen.

– Vi mener at dette ikke er det rette tidspunktet til å innføre en ny skatt i en kommune der mange av innbyggerne kan stå bli stående uten arbeid, sier Knut Erik Engh.