Kontrollkommisjonen på Sunnmøre skal sikre at pasientene har rettssikkerhet i psykiatrien, og fører kontroll med alle tvangsvedtak. Den siste tiden har Kontrollkommisjonen vært i søkelyset i forbindelse med tvang- og belteleggingssakene i VG.

Helse Møre og Romsdal har satt i gang full granskning etter at VG skrev at pasientene ligger i 12 timer i snitt i belter i foretaket, mot et snitt på litt over tre timer ellers i landet.

Får ny leder

Etter det Sunnmørsposten kjenner til blir advokat Mette Ekroll Nyland ny leder for Kontrollkommisjonen på Sunnmøre fra 1. januar 2017.

Medlemmene i Kontrollkommisjonen oppnevnes vanligvis for en periode på fire år om gangen, og kan da reoppnevnes en gang til i samme kommisjon. Det vil si at vedkommende kan sitte sammenhengende i fire + fire år.

Det er fylkesmennene som oppnevner kontrollkommisjonens medlemmer.

Kommenterer ikke VG-sakene

Når det gjelder sakene VG har presentert den siste tiden, så har ikke Nyland noen annen kommentar enn at hun har tillit til at helseforetaket undersøker på måten de skal.

– Når det gjelder psykisk helsevern, skal vi hele tiden overvåke at bruk av tvang er nødvendig og i tråd med lovens bestemmelser, sier Nyland.

I tillegg har kommisjonen en veiledningsfunksjon inn mot sjukehusene i Volda og Ålesund.

– Vi skal følge opp etter beste evne, sier Nyland.

– Viktig jobb

Advokat Tone Norderval er oppnevnt som ny varaformann.  I tillegg har en vararepresentant gått ut på åremål.

– Det blir kjempespennende, interessant og en viktig jobb å følge opp. Spesielt siden det har vært så mye kritikk i avisene, sier Norderval til smp.no.

Nyland og Norderval blir i første omgang sittende til 31. desember 2020.