– Maritime næringer har hatt tøffe tider, men markedet vil snu

Direktøren for NHO i Møre og Romsdal, Torill Ytreberg, er optimist.

Kom hjem Administrerende direktør Torill Ytreberg i NHO mener det vil komme mange spennende jobber på Sunnmøre. – Næringsliv et er i en omstilling og er sugen på ny kompetanse, sier NHO-direktøren.  Foto: Nils-Harald Ånstad

Nyheter

Mens den ene store bedrifta etter den andre har måttet redusere bemanningen og setter fagfolk på gata, ser Ytreberg en strime av lys i horisonten.

– Mange bedrifter får nå nye kontrakter, og det ser lysere ut for næringslivet neste år. Vi har vært i en bølgedal, men de maritime næringene svinger. Dette har vi vært gjennom før og har erfart at markedet kommer igjen. Da vil det være behov for flere fagfolk, sier Ytreberg.


Sondre(25) flyttet hjem med maritim master: – Jeg har søkt på stillinger innenfor det meste

Da Sondre Stiklestad begynte på masteren sin, så ting lyst ut. Nå er situasjonen en annen.

Hun understreker at næringene vil måtte omstille seg og at det vil være behov for ulike typer arbeidskraft. Næringslivet vil også finne nye markeder og nye produkter.

– Vi vil i framtida se nye typer bedrifter som vi ikke vet om i dag, sier hun.

Ikke kresen

– Hva sier du til dem som ikke får seg jobb i dag?

– Et generelt råd er at man ikke må være for kresen og ikke låse seg til ett felt. Mange ser for seg toppjobben med det samme, men slik er det ikke. Se deg rundt og tenk bredt. Vil man ha seg jobb, er all arbeidserfaring nyttig, understreker NHO-sjefen.

Ytreberg legger til at det vil være jobber både i næringslivet og i det offentlige.

– De som søker jobb bør ta direkte kontakt med arbeidsplassene. Be om en samtale og tilby din kompetanse. Tenk bredt, er oppfordringen fra Ytreberg.

Sugen på kompetanse

– Er næringslivet engstelig for å ta inn høyt kvalifisert arbeidskraft i frykt for at de raskt vil finne seg mer attraktivt arbeid?

– Nei, jeg tror ikke at det er slik nå. Næringslivet slik jeg kjenner det, er sugen på ny kompetanse. Med den omstillingen næringslivet nå er i gang med, vil det være behov for ny arbeidskraft og nye fagfelt, sier Ytreberg.

Viktig arrangement

Når vi spør lederen i næringsforeninga, Kjell Sandli, om hva han ser som aktuelle yrker om tre år, har han klare råd.

– Jeg tror jeg satser på noe innen for helse. Så vil jeg også trekke fram privat service, som innebærer mye, blant annet handel. Til slutt har jeg et lite håp om at noe på og i havet skal være aktuelt. Jeg er helt sikker på at det blir et satsingsområde framover. Der har vi transport på havet, mat, og så er det jo mulig at det er nettopp havet som blir den viktigste energikilden i framtida, sier Sandli.