Hurtigruten kansellerer avganger

MS Lofoten blir liggende i Kristiansund i jula

På grunn av dårlig vær mellom Trondheim og Bergen.

Hurtigruteskipet MS Kong Harald  Foto: Scanpix

Nyheter

Hurtigruten melder at MS Trollfjord skulle seilt sørover fra Trondheim torsdag, og gått i rute nordover fra Bergen lille julaften. På grunn av uværet på Vestlandet må skipet bli liggende i Trondheim. Foreløpig plan er at skipet skal seile nordover igjen fra Trondheim i henhold til vanlig ruteplan 1. juledag.

MS Kong Harald skulle seilt sørover fra Trondheim i morgen, og gått i rute nordover fra Bergen lille julaften. Også dette skipet blir liggende i Trondheim, og foreløpig plan er seilas nordover fra 2. juledag.

Også MS Lofoten, som har vært ute noen vinterstormer før, må kansellere flere havner i Hordaland og Møre og Romsdal 1. og 2. juledag. Lofoten seiler i oppsatt rute sørover til Kristiansund på julaften som planlagt. Skipet blir liggende i nordmørsbyen til over jula.

Dette melder Hurtigruten i en pressemelding.

– Det skjer på et veldig kjipt tidspunkt. Noen skal hjem til jul, andre har planlagt å tilbringe julen om bord hos oss. Men etter å ha seilt langs kysten i snart 125 år, er det to ting vi har lært: Akkurat været er det lite vi kan gjøre med, og med været tar vi ingen sjanser, sier kommunikasjonssjef Rune Thomas Ege i Hurtigruten.

Kraftig lavtrykk på vei

Sunnmørsposten har vært i kontakt med Meteorologisk institutt i Bergen. Martin Granerød kan opplyse at det ser ut som et kraftig lavtrykk er på vei.

Foreløpig er det vanskelig å si hvor sterk vinden blir, men andre juledag starter med vind fra sørvest sterk kuling til liten storm på kysten og i fjellet.

– I løpet av dagen dreier vinden over på nordvest, advarer statsmeteorologen.

Meteorologene spekulerer nå på hvor det kraftige lavtrykket vil treffe kysten av Norge, og blir det nordvestlig vindretning så blåser det kraftig innover fjorder og daler.

2. juledag

– Lavtrykket vil danne seg ganske langt vest i Atlanterhavet, gjerne sør for Grønnland, før det beveger seg øst, sør for Island og inn mot våre områder. Vi er foreløpig usikker på om det tar sørligere baner, eller lenger nord, sier Granerød.

– Slik det ser ut nå blir det mye dårlig vær i julehelga, og 2. juledag blir det dårligst vær i Sør-Norge, fortsetter han.

Meteorologene vil ikke være sikre på hvor lavtrykket treffer før helga nærmer seg.

– Det er så mange dager fram i tid at mye kan skje, sier Granerød.