Om lag en tredel av disse har forsvunnet fra mottakene i Ålesund, men også fra Ulstein og Volda-mottakene er rundt 30 personer forvunnet.

Ikke oversikt

De fleste som forsvinner, gjør det sporløst. Assisterende regiondirektør Berit Tyldum ved UDI sitt kontor i Midt-Norge innrømmer at myndighetene vet lite om disse personene. Mottakene har plikt til å melde fra om noen forsvinner uten å oppgi ny adresse. Med andre ord vet myndighetene en del om hvem de er – eller har oppgitt å være.

Frivillig på mottak

Den assisterende regiondirektøren kjenner ikke til at det er gjort systematiske undersøkelser av årsakene til slike forsvinninger. Blant spørsmålene hun stiller seg er: Har de fått avslag på asylsøknaden? Hadde de egentlig tenkt seg til et annet land i utgangspunktet, og har reist dit?

– Bør myndighetene ha bedre kontroll?

– Det kan man si, men samtidig må vi se på hva som er mulig. Et botilbud i mottak er frivillig, og ikke tvang – og da vil det være slik, sier Tyldum.

– Er du bekymra for situasjonen?

– For UDI sin del, er det en bekymring at vi ikke har oversikt, men om du for eksempel tenker på uro for kriminalitet, er det en sak for politiet, sier hun.

Har du tips eller opplysninger til denne saken? Send epost til journalistene Marius Rosbach eller Sofies Svanes Flem her