Programkomiteen i Arbeiderpartiet går inn for delvis vern av havområdene rundt Lofoten, men kommer ikke til å nevne de, fra et fiskeri- og miljøhensyn, svært viktige Møreblokkene.

Det bekrefter Else-May Botten. Hun sitter i partiets programkomite.

- Dette var et konkret kompromiss som omfatter Nordland VI og VII samt Troms II. Alt annet skal behandles på vanlig måte i forvaltningsplanen, sier Botten.

- Så dere vil ikke i programmet komme med noen synspunkter på hva den framtide statusen vil være for Møreblokkene?

- Det vil ikke bli omtalt, fastslår Botten.

Det betyr at Ap i programmet ikke vil avklare hva de mener er framtidig status for Møreblokkene. I forvaltningsplanen for Norskehavet, som ble vedtatt av Stoltenberg-regjeringen i 2009, har Møreblokkene fått et vern. Men de er ikke unntatt for framtidig petroleumsvirksomhet. En olje- og gass virksomhet skal i følge planen være "kunnskapsbasert".

(Saken fortsetter under bildet)

Møreblokkene er gyteområdet for norsk vårgytende sild. Fiskerinæringen er helt tydelige på at det ikke kan tillates oljevirksomhet i disse områdene.

- Det er alvorlig at politikerne ikke tar med Møre, når ein drøftar konsekvensutredning i Lofoten og Vesterålen, seier adm.dir i Fiskebåt, Audun Maråk.

Gyteområde

Han viser til at en i området rundt Lofoten og Vesterålen finner viktige gyte- og fiskeområde for torsken, men i området utenfor Møre har det viktigste gyteområde for norsk vårgytende sild, samt sei og hyse.

- Bestanden av norsk vårgytende sild er den viktigste dynamoen i økosystemet og er også en svært viktig økonomisk ressurs. Tradisjonelt har en vesentlig del av torsken gytt utenfor Møre. Disse områdene er derfor sårbare og svært viktige for store deler av fisket, sier Maråk.

- Fiskebåt er derfor skuffet over at politikerne ser ut til å ignorere dette i debatten om konsekvensutredning av oljeaktivitet, påpeker Maråk.

Administrerende direktør Audun Maråk i Fiskebat. Arkivfoto: Svein Aam