– Det du får på økonomiutdanninga ved NTNU i Ålesund er det samme som du får ved NTNU i Trondheim. Fakultetet er en aktør i kvalitet og størrelse på nivå med Norges Handeshøyskole og BI, men sistnevnte er nok større enn oss når det gjelder antall studenter, sier Solibakke.

Han er ikke tvil om at fusjonen med NTNU er entydig positivt for alle parter.

Fra Høgskolen i Molde

Solibakke har hatt Høgskolen i Molde som arbeidsplass i 22 år før han i høst ble ansatt ved NTNU.

– Nå står Molde alene etter å ha prøvd seg på Høyskolen i Lillehammer. Den fusjonerte sammen med Rena og Hamar til Høyskolen på Innlandet.

I et lite fagmiljø er det vanskelig å rekruttere dyktige professorer. Du må ha tunge aktører bak deg og en dyktig HR-avdeling for å få tak i ressurser og fagfolk.

50-60 doktorstipendiatstillinger

– Det blir viktig å få tak i dyktige studenter som er villig til å gå inn i master og doktorgradsløp som vi kan rekruttere senere.

Ved NTNU vil Fakultet for økonomi ha i alt 50-60 stipendiatstillinger. For oss er dette ekstremt viktig for publisering og videre utvikling, sier Solibakke.

Denne uka ble det nye Fakultetet for økonomi ved NTNU høytidelig åpnet i Trondheim og altså med en prodekan fra Ålesund.

Fakultet for økonomi består av fire institutt fordelt på Trondheim, Ålesund og Gjøvik: Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse, institutt for internasjonal forretningsdrift, institutt for samfunnsøkonomi og NTNU Handelshøyskolen.

– Vi er blitt en «business school»

– Vi skal ha sivilingeniørstudiet i Trondheim og vi skal ha siviløkonomstudiet i Trondheim, Gjøvik og Ålesund.  Siviløkonomstudiet er i hovedsak knyttet til instituttet i Ålesund og Handelshøyskolen i Trondheim, forklarer Solibakke.

Og fakultetsledelsen har hårete mål:

– Idéen og tanken er at fakultetet er blitt en «business school» under universitetet på linje med prestisjetunge MIT i USA og Copenhagen Business School.

Landets største økning

Ved inntaket i høst hadde NTNU totalt 21.000 nye studenter. Det totale antall studenter er bortimot 40.000.

I Ålesund førte  NTNU-navnet til en økning i studentsøkningen til økonomistudiene.

– Høsten 2016 hadde vi den største økningen på landsbasis der vi økte studentinntaket med 20 prosent. Med det fulgte også stor nivåheving på studentene. Vi fikk et kraftig oppsving i poenggrensene. Dette fører igjen til at vi får en større gjennomføringsgrad på studentene, påpeker Solibakke.

En viktig oppgave for fakultetsledelsen er å bygge identitet slik at en også i Ålesund føler seg som en del av NTNU.  Til åpninga av fakultetet var det også invitert sunnmøringer fra næringslivet.  Det tenkes på tvers på mange plan.

Nytt fag på masternivå

I praksis betyr den nye NTNU strukturen at du  for eksempel kan ta to av årene på bachelorstudiet i Ålesund og det tredje i Trondheim. Eller motsatt. For å få en universitetsgrad stilles det også krav om at studenten har examen philosoficum.

Nytt er det også at alle på masternivå må ta et nytt fag som heter «ekspert eller team» – det gjelder sivilingeniører som økonomer –  der en bygger opp «landsbyer» som skal jobbe sammen.

– For eksempel kan problemstillingen være Trådløs Ålesund der en knytter til seg bedrifter som Telenor osv. og der en beskriver problemet og skisserer løsninger. En må ha med både teknologer og økonomer – kompetanse som er nødvendig for å løse problemet, forteller Solibakke.

Nyttig med faglig tyngde

Han sitter i Norsk råd for økonomisk administrativ utdanning. Som prodekan sitter han også i utdanningsutvalget for hele NTNU.

– Fra 1. januar i år er vi helt og fullt en del av NTNU systemet og da må vi følge universitetets arbeidsmetodikk. Sjøl om vi i Ålesund er et sjølgående institutt med sjølstendig budsjettansvar, nyter vi godt av HR-ressursene i NTNU.

Å søke forskningsressurser ute i verden er betydelig vanskeligere om jeg skulle gjøre det alene enn når du har et veletablert system som også Sintef og Senter for Næringsforskning (NSF) er en del av, sier Solibakke.