Det sier Frode Rishaug som er delesjef hos Rico Bil AS i Fremmerholen.

8. februar slukkes FM-signalene til NRK i Møre og Romsdal. P4 og Radio Norge slukkes 21. april. Etter dette må du ha DAB for å lytte til radio, også i bilen. Kun lokalradio blir tilgjengelig på FM. Det betyr at mange bileiere må etterinstallere utstyr for å kunne lytte til radio.

Sunnmørsposten har vært i kontakt med ni bilverksteder i Ålesund. De leverer løsninger til priser fra omtrent 1.000 til flere titalls tusen kroner.

Få oversikt: Her kan du se hva de lokale bilforhandlerne tilbyr for deg som skal over til DAB

Rishaug hos Rico Bil forteller at de får daglige henvendelser om DAB i bil.

– Leverandøren av den mest populære adapteren, Tiny C3/5, sliter med å holde tritt. Når vi har solgt ut det vi har på lager får vi ikke nye før i mars-apris, sier han.

Rishaug selger også mye av adapteren Dension, en integrert løsning som benytter skjermen på radioen i bilen.

– Vi har vi nå over 30 kunder på venteliste som ønsker å få denne montert, sier han.

Utfordring for forbrukerne

Kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF forteller at de får jevnt med henvendelser om DAB-for tida. Det topper seg rundt tidspunkt for FM-slukking i de forskjellige fylkene.

Undersøke Kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF råder folk til å sjekke priser.

– Dette er en utfordring for forbrukerne. Det er mye å velge mellom i forskjellig kvalitet. Det er viktig å tenke seg nøye om før man velger, sier han.

I bilen kan man enten gå for en integrert løsning eller en adapter. Integrert løsning er dyrere og må monteres av et bilverksted. Adaptere er billigere, plugges inn i 12 volts-kontakten i bilen og kan installeres selv.

– Vi anbefaler likevel at også adaptere monteres av fagfolk. Gjør man det selv kan det være vanskelig å få godt resultat, og et verksted har løsninger som fjerner skjemmende ledninger, sier Sødal.

Kan bruke mobilen

Han understreker trafikksikkerhet som et moment når man velger type og plassering og av adapter.

– Den må være enkel å håndtere og plasseres høyest mulig på dashbordet slik at den er lett synlig og tilgjengelig, sier han.

Kommunikasjonsrådgiveren råder folk til å lese tester og kartlegge lokalt marked før man gjør et valg.

– Både for montering av integrert løsning og adapter er det viktig å sjekke priser. Det gjelder merkeverksted, men også hos bilradiospesialister, sier Sødal.

Her kan du lese NAFs test av DAB-adaptere (ekstern lenke).

Kartlegging av NAF viser at DAB-dekningen er bedre i sentrale strøk og på hovedveger. Signalene forsvinner ofte i tunneler.

– Vi har fått henvendelser om manglende signaler i tunnelene inn til Ålesund, sier Sødal.

Han mener at strømming av radio via mobiltelefon også er et dugende alternativ. Signalene kan man i nye biler ta inn via AUX-inngang eller bluetooth.

– Radio tar lite datatrafikk og nettdekningen blir bedre og bedre. Et ankepunkt er trafikksikkerhet, da det ikke er lov å bruke mobilen når man kjører.