– Mange eksportører har nok truffet hver av oss aleine, men ikke samla. Vi har innsett at det er behov for næringslivet å se sammenhengen i de statlige hjelpemidlene, sier Jostein Djupvik fra Eksportkreditt.

Gi merverdi

I disse dager er han og representanter for Garantiinstituttet for eksportkreditt (GIEK), og GIEK Kredittforsikring på en turné der de sammen med Innovasjon Norge skal møte ledere for 60–70 bedrifter. Målet er å finne ut om det gir merverdi for bedriftene å møte dem på denne måten. Møre og Romsdal er først ute.

Mye eksport

– Møre og Romsdal er det desidert største eksportfylket og derfor svært viktig for det statlige hjelpemiddelapparatet, sier Djupvik. Teamet har avtaler med ti bedrifter her i fylket.

Representantene slår fast at næringslivet er i sterk endring etter kollapsen i oljerelaterte virksomheter. Det har i særlig grad gått ut over rederier, utstyrsleverandører og verft.

Tidligere underleverandører til verfts- og utstyrsprodusentene må nå prøve seg på eksportmarkedet aleine. Tidligere fulgte de i kjølvannet av de store maritime motorene.

Behøver støtte

– Er det muligheter for de mindre og mellomstore bedrifter å greie seg aleine ute i verden?

– Det er absolutt muligheter, men mange føler behov for støtte fra virkemiddelapparatet, sier teamet, som er imponert over den evnen til omstilling som næringslivet har.

Går bra

– Verft som før bygde offshoreskip, er kommet inn på andre markeder, for eksempel fiskeri og oppdrett. Samtidig øker eksport av fisk og oppdrett. Generelt går det bra med den delen av næringslivet som ikke er knyttet til olje, mener teamet.

En av de bedriftene som møtte eksportteamet i Ålesund var First Process på Sjøholt. De har hatt stor suksess med å lage utstyr til den pelagisk industrien. En stor del av produksjonen går til eksport.

– Vi har benyttet hele bredden av det statlige støtteapparatet, og har bare gode erfaringer. Å ha Eksportkreditt med i forhandlinger til kunder i Sør-Amerika, har åpnet dører, mener Petter Leon Fauske i First Prosess.

– Det er en statlig støtte som andre land, for eksempel Danmark, misunner oss for, sier han.