Januar måned er vanligvis den hardeste delen av vinteren. Men det var før og ikke nå.

Hele 12 varmegrader og sola tilbake over Sulafjellet, vet Hessa-folket å benytte seg av.

– Å ha matte ute er mye gøyere enn å sitte inne. Og det er kjekt å se sola igjen, sier niåringene i klasse 4c på Hessa skole.

Der har lærer Jan Ove Alvik Hanssen laget til kart med koordinater som elevene skal bruke.

– Vi pleier å være ute og ha undervisning både i naturfag, matte og andre fag. Skolen ligger kjempefint til for uteskole, sier Hanssen.

Med både joggesko og vinterstøvler, og forbi et forblåst juletre og et gjenglemt akebrett, finner elevene ulike poster ved å lese koordinatene på kartet.

– Vi er ute i all slags vær. Men det er kjekkest når arket ikke regner vekk, smiler læreren.

Sykler hele året

Omtrent samtidig, ved Slinningsodden, gjør Magnar Thu (72) og hunden Spike seg klare til dagens trimøkt.

– Jeg sykler hver dag. Fra 20. oktober og fram til nå har jeg syklet ett tusen og to kilometer, forteller den spreke pensjonisten. Og viser fram det digitale telleverket på elsykkelen sin.

– Den har jeg hatt i tre år. Og jeg har syklet snart tusen mil på den. Telleverket ble nullstilt da jeg skiftet motor, skjønner du.

Både i storm og stille er den fire år gamle pointeren trofast følgesvenn. Hittil i vinter er det kun to-tre dager med snøvær som har hindret dem.

– Vi pleier å sykle langs sjøen på sørsida. Med vinden rett i trynet, ut på Siffen og tilbake igjen, forteller hardhausen, opprinnelig fra Valderøya.

Han har vært ute noen vinterdager før. Ikke minst på båt, i mange år som fangstmann ved Newfoundland.

– Det er flott at sola er tilbake. Og varmegrader i januar, da slipper vi frost og is. Jeg har opplevd nok is, sier 72-åringen, som både holder seg sjøl og hunden i form med turene på «solkysten» langs øya.

Båten klar for torsken

– Dette er heilt utrolig. Det er slike dager man drømmer om på den verste vinteren, sier Svein Otto Løseth (67), om bord på fritidsbåten «Albatross» ved Aspevågen marina.

Sammen med kona, Anne-Sofie Almås Løseth (67), har han nettopp vært over vågen og lempet av krabbeteiner.

– Nå er båten klar til å ta laust for en ny sesong. Snart kommer torsken inn Borgundfjorden, sier skipperen. Han og kona elsker båtlivet. Ekteparet bor ved sjøen ute på Hessa, og nyter at sola er tilbake der.

– Ho kom den 19. januar, etter å ha vært vekke i to måneder. Og det er helt greit at snøen er borte. Vi har det som plommen i egget, stråler de.

Men de ser også gleden ved snø, som barnebarna og andre unger storkoser seg med.

– Før i tida var det mye mer snø, og vi gikk på ski ute på markane på Hessa. Vintrene er ikke som før. Det er tydelig at noe er i gjære med klimaet.