Hovedtillitsvalgt i Norsk Sykepleierforbund mener helseforetakets interne gransking av beltelegging har klare svakheter.

– Funnene samsvarer ikke

– Gjennomgangen viser at tallene som er presentert i VG ikke samsvarer med egne funn, påpekte konst. klinikksjef Karl-Arne Remvik i møtet. Styret fikk ikke opplyst at ulike tall er brukt i undersøkelsene.

Kun akuttseksjonene i Ålesund og Molde var med.

Kritiserer rapporten

– Rapportens klare svakhet er knyttet til at de ikke har sett på beleggsprosent for andre seksjoner enn akuttpsykiatrien, hevder Tor Rune Aarø, hovedtillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund i Klinikk for psykisk helse– og rusbehandling.

Aarø mener både seksjon for rehabilitering og seksjon for forsterket rehabilitering har pasienter med komplekse problemstillinger, innlagt over tid.

Han undrer seg over at Helse MR ikke har funnet indikasjoner på at lav bemanning over tid, og bruk av ufaglærte, har gjort at pasientene ligger lenger i belter.

LES TILSVARET FRA HELSE MØRE OG ROMSDAL HER

For mange pasienter i fire år

Aarø er kjent med at akuttseksjonene har hatt overbelegg sammenhengende i fire år. Han mener det kan være grunn til å se på bruken av sengene, og spørre om helseforetaket har bygd ned kapasiteten for mye.

– Det er mildt sagt oppsiktsvekkende at de ikke har relatert tvangsbruken til det høye belegget over tid. Fare for feil bruk av tvang har vært påpekt i flere bekymringsmeldinger.

Aarø er også overrasket over konklusjonene i rapporten.

– Burde valgt eksterne

Aarø reagerer også på at Helse Møre og Romsdal bruker et annet tallgrunnlag enn VG.

– Med forskjellige tall blir det umulig å ettergå helseforetakets konklusjon. Når det ikke er direkte sammenlignbare tall, gir det rapporten en klar svakhet, sier han.

Aarø mener det er underlig at ikke Helse Møre og Romsdal kontrollerte nøyaktig samme tall som VG la fram, og at de har utelatt fire av seks seksjoner.

– At foretaket velger å granske seg selv i en så alvorlig sak gir også svakheter. En burde kanskje valgt eksterne fagmiljø til å se på denne komplekse saka. VG har sett på tvangsbruken ved alle våre seks seksjoner, gjentar Aarø.

LES TILSVARET FRA HELSE MØRE OG ROMSDAL HER