Mandag fikk alle ansatte tilbud om sluttpakker. Fristen for å søke er 12. februar og pakkene skal tre i kraft fra 1. mars.

Skal kutte 800 ansatte

Før jul ble det kjent at marinedivisjonen skal bli 800 færre globalt – og mandag kom det første konkrete steget på vegen.

(saken fortsetter under)

– Vi håper at andelen i Norge av de 800 som skal nedbemannes i marinedivisjonen totalt, ikke blir så stor som fryktet. Vi vet ikke i dag hvor stor del som gjelder Norge, men vi klarer ikke alt med sluttpakker, erkjenner han.

– Positivt

Både Høistad fra Fellesforbundet og Britt Aasen som er tillitsvalgt i Forbundet for Ledelse og Teknikk, er enige om tiltaket.

– Vi ser positivt på at det tilbys frivillige sluttpakker, sier Aasen som i dag jobber i Hjørungavåg.

Les siste saker om Rolls-Royce Marine

Både Høistad og Aasen er representert i bedriftsutvalget. De tillitsvalgte forklarer at de har vært i dialog med ledelsen om hvilke verktøy som skal tas i bruk i nedbemanningen. De frivillige sluttpakkene er ett av disse.

Prosessen er i startfasen og det er vanskelig å si hvor mye arbeid som faller på de tillitsvalgte. Men planen er uansett å rekke de nødvendige samtalene med de ansatte innen fristen, opplyser Aasen.

Sist bedriften la fram et tilbud om sluttpakke til 350 ledere og mellomledere, var responsen laber. Bare 14 av 350 søkte.

– Viktig at alle får tilbud

Som tillitsvalgt i Fellesforbundet, var det viktig for Høistad at alle ble tilbudt sluttpakker. Han påpeker at sluttpakker er en ordning som rammer ansatte på en mer skånsom måte enn oppsigelser.

– Det er også et poeng at andre virkemidler skal være drøftet før bedriften går til oppsigelser, sier Høistad.

At Rolls-Royce Marine har vært i en mer eller mindre konstant omorganisering de siste årene, tærer naturlig nok på de ansatte.

Høistad påpeker likevel at prosessene har vært i samsvar med de retningslinjene ansatte og ledelse har blitt enige om. Det innebærer blant annet at spørsmål om bemanning skal tas opp med bedriftsutvalget.