I boka «Kjøpesenterlandet» får Ålesund «kun» terningkast fire, på linje med Molde og Volda. I sin vurdering av «arkitektonisk venleik» har forfatter Ronny Spaans brukt en rekke kilder, blant annet lokalhistorikere og forskningsrapporter.

– Jeg har dessuten gjort en helhetsvurdering og sett både på estetikk, liv i sentrum, kjøpesentre utenfor sentrum og, ikke minst, sjanser som burde vært grepet, sier forfatteren til Sunnmørsposten.

Bakgrunn: Terningkast én til Ørsta

Unik by som sprudler

Reiselivssjef for Ålesund og Sunnmøre, Geir Steinar Vik, er ikke helt enig med forfatteren i vurderingen av Ålesund.

– Basert på en stor kåring i Dagbladet for noen år siden, markedsfører vi Ålesund som «Norges vakreste by». Dette er en betegnelse vi også har fått av blant andre avisen «The Times» i England, forteller han.

– Jeg ville ha gitt en femmer, noe vi også burde ha fått. Ålesund har en unik karakter og bysentrum sprudler av liv, sier Vik.

– Samtidig er det sider ved byen som ikke når opp til den fineste delen av Ålesund, medgir han. Og viser spesielt til sørsida av bysentrum, der hundretusenvis av cruisepassasjerer og bussreisende ankommer gjennom hele året.

Les også: – Total skivebom, meiner eigedomsutviklar

– Veldig bra for Molde

Vik er positiv til en diskusjon om utvikling av norske byer og tettsteder, noe han mener en slik bok bidrar til.

Reiselivssjefen tar det ganske med ro at Molde får samme karakter som Ålesund.

– Det er jo veldig bra for Molde at de kommer på høyde med Norges vakreste by.

Han er ikke det minste redd for at Ålesund som reisemål vil tape noe på en firer i ei bok.

– At Ålesund er en utrolig vakker by, er det ingen tvil om. Og antall tilreisende bare fortsetter å øke, sier han.

– Blander kortene om Ålesund

Sørsida En utbygging av sørsida vil reparere mye av det som er ødelagt i Ålesund sentrum, mener plan- og bygningssjef Ole Andreas Søvik i Ålesund kommune. Arkiv

Plan- og bygningssjef i Ålesund kommune, Ole Andreas Søvik, er positiv til ei bok som vinkler steds- og byutvikling i Norge opp mot kjøpesenterutviklingen.

– Men forfatteren blander litt kortene når han påpeker at jugendhusene i Ålesund ikke er godt nok ivaretatt. Her har vi hatt ei positiv utvikling de siste 10–15 årene. Og ja, en fjerdedel av jugendhusene er borte – men den trenden er stoppet. Det er veldig mye karakter igjen i Ålesund, sier Søvik.

Moa bra for byen

Han er også helt uenig i at bysentrum hadde blitt bedre bevart om det ikke var for Moa.

– Uten Moa som avlastning for bysentrum, hadde enda flere jugendhus blitt revet. Moa er heller ikke noe dårlig kjøpesenter, sammenlignet med mange andre, sier Søvik.

Flere Ålesund-nyheter? Sjekk vår byside

Han mener en god utvikling av Ålesund sentrum, blant annet med utbygging av sørsida, vil gi enda mer liv til byen.

– Det vil også reparere en del av bysentrum som er blitt ødelagt, sier Søvik.

Han legger ikke skjul på at rådhuset og fjerning av Rønneberghaugen og -villaen – noe forfatteren i boka nevner som spesielt negativt for Ålesund – var «veldig uheldige grep».

– Man burde ha visst bedre da dette ble gjort, sier Søvik. Men også rådhuskvartalet er blitt mye bedre enn det var, mener både Vik og Søvik.

Verdensarv ikke umulig

Søvik ser ikke bort fra at Ålesund igjen kan bli aktuell for verdensarvstatus, med en vellykket tilbakeføring av ødelagt jugendstil, for eksempel vinduer og fasadeelementer.

Selv ønsker byplansjefen ikke å gi noe spesielt terningkast for hvordan Ålesund fremstår som arkitektonisk helhet.

– Men jeg ville ikke gitt toppkarakter. Vi må ha noe å strekke oss etter, sier han.

Tre på gata om Ålesund:

Hvilket terningkast for arkitektonisk skjønnhet vil du gi til Ålesund?

Marit Brunstad, 42 år, Ålesund:

Foto: Staale Wattø

– Fem pluss! Det er litt å gå på. Når man tar med muligheter som er misbrukt gjennom åra, så har byen ikke fortjent seks. Men ut fra hva som er skjedd siste åra, så blir det toppkarakter. Å gi Molde en firer, er uanstendig. Det er ei gate og et kryss, som jeg gir en toer.

Maud Mathecowitsch, 25 år, Frankrike:

Foto: Staale Wattø

– Jeg har kommet hit med hurtigruta i dag, men etter å ha gått litt rundt i byen vil jeg gi Ålesund en femmer. Byen har en unik arkitektur, som jeg ikke har sett andre steder. Selv om ikke alle husene er like flotte, da. Jeg har nettopp vært i Bergen, som jeg vil gi en firer. Nå skal vi videre til Molde.

Eirik Fylling, 30 år, Ålesund/Skodje:

Foto: Staale Wattø

– Jeg gir en femmer. Ålesund er ekstremt fin, med særpreg og jugendstil. I bysentrum er kjøpesentrene godt skjult i byspillet. Men det er fortsatt et potensiale. Deler av byen ligger på «skyggesida» hva gjelder renovering. Molde får en firer, med pluss for stadion og Seilet.