Mest snøfattige vinteren siden 1950-tallet

Årets vinter er den mest snøfattige på rundt 60 år, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat.

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix 

Kusymre og en rekke andre planter spretter fram på grunn av den milde vinteren i Ålesund.

Nyheter

Det har ikke vært mindre snø i Valdres siden 1950-tallet, skriver  VG. Også hele Østlandet og halve Sør-Norge er snøfritt.

– Det er Østlandet som er ganske spesiell i vinter. Her er det barmark overalt, sier forsker Thomas Skaugen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Over store deler av Hardangervidda er årets snødekke blant de to-tre dårligste som ligger inne i NVEs modell. Også på Sørlandet og Vestlandet må man langt opp i dalene for å finne snø. 

– Det er to forhold som gjør dette: mye typisk vestavær med høye temperaturer og lite nedbør når det har vært kaldt. Vi ser at vi for eksempel i Valdres-området må helt opp til 1400 meter for å finne normale snøforhold, sier Skaugen.

Tidligere denne uken opplyste Meteorologisk institutt at de har snømålinger for 141 år på Bjørnholt i Nordmarka, og bare fem av disse årene er snøfrie i januar. 

– Vi ser en forventet utvikling som samsvarer godt med hva klimamodellene har sagt. I Nord-Norge har vi hatt beskjedent med snø i lavlandet, men langt over normalen i høyden. Med stigende temperatur over mange år, vil vi etter hvert få flere og flere år hvor det bare er snø på de høyeste fjellene, sier Skaugen.

Fremover ventes det enten mild og tørr eller mild og våt værtype, ifølge et månedsvarsel fra StormGeo.

Vår på Hessa:

Mild vinter gjør at vårblomstrene spretter fram

Se kusymre og en rekke andre planter sprette fram på grunn av den milde vinteren på Hessa i Ålesund.

Relaterte saker:
Tagger:
Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Nyheter