Det har ikke vært mindre snø i Valdres siden 1950-tallet, skriver  VG. Også hele Østlandet og halve Sør-Norge er snøfritt.

– Det er Østlandet som er ganske spesiell i vinter. Her er det barmark overalt, sier forsker Thomas Skaugen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Over store deler av Hardangervidda er årets snødekke blant de to-tre dårligste som ligger inne i NVEs modell. Også på Sørlandet og Vestlandet må man langt opp i dalene for å finne snø.

– Det er to forhold som gjør dette: mye typisk vestavær med høye temperaturer og lite nedbør når det har vært kaldt. Vi ser at vi for eksempel i Valdres-området må helt opp til 1400 meter for å finne normale snøforhold, sier Skaugen.

Tidligere denne uken opplyste Meteorologisk institutt at de har snømålinger for 141 år på Bjørnholt i Nordmarka, og bare fem av disse årene er snøfrie i januar.

– Vi ser en forventet utvikling som samsvarer godt med hva klimamodellene har sagt. I Nord-Norge har vi hatt beskjedent med snø i lavlandet, men langt over normalen i høyden. Med stigende temperatur over mange år, vil vi etter hvert få flere og flere år hvor det bare er snø på de høyeste fjellene, sier Skaugen.