I bunnen ligger to signerte avtaler mellom Innovasjon Norge og Det europeiske investeringsfondet (EIF).

Bedrifter i startfasen

– Denne ordningen er veldig viktig fordi den sikrer norske oppstartsbedrifter og små og mellomstore bedrifter tilgang på kapital som veldig mange mangler i en vekst og omstillingsfase.

For de bedriftene som måtte ha litt egenkapital er den gjerne brukt opp når virksomheten er kommet over i vekstfasen, påpeker direktør for Innovasjon Norge i Møre og Romsdal, Bodil Palma Hollingsæter.

Innovasjon Norge-direktør om gründerboom: – Her er vilje til å starte

Også gamle bedrifter

– Litt av poenget er å få opp nye bedrifter som det ligger potensial i. Men det må være en viss utvikling i det en holder på med, sier banksjef Jan Rune Hurlen i Sparebank 1 SMN.

– Det kan godt være en gammel bedrift, men med nye ideer. Her er en urskog av små og levedyktige bedrifter som gjør en kjempejobb, tilføyer han.

Lettere å si ja til lån

Hurlen har mange ganger opplevd at gründere kommer til banken med gode ideer men som ikke hadde god nok sikkerhet.

– Med 50 millioner EU-kroner blir det enklere for oss å si ja til finansiering av vekstbedrifter i en tidlig fase, sier han.

Ikke til landbruk

Sparebank 1 SMN er sammen med DNB og Nordea en av tre banker som er plukket ut til å være piloter i den nye Vekstgarantiordningen som totalt får 300 millioner kroner.

Tradisjonelt landbruk faller utenfor ordningen.

Lån, ikke tilskudd.

– I pilotfasen kan vi tilby lån og kreditter fra 250.000 kroner til fire millioner kroner med en løpetid på inntil 10 år, opplyser Hurlen og understreker at bedriften må være kredittverdig. Dette er ikke snakk om tilskudd. Og pengene skal gå til små og mellomstore bedrifter.

Små og mellomstore

– Det innebærer stort sett alle bedrifter i vårt område, med unntak av noen få, påpeker banksjefen.