Det sier Per Atle Sjåstad i NAV, etter jobbmessa på Color Line Stadion i Ålesund onsdag ettermiddag – den fjerde i rekka på like mange år.

– Vi inviterte 1.100 arbeidssøkende, og erfaringsmessig kommer rundt 60 prosent av disse. I tillegg har vi hatt flere hundre andre besøkende innom, sier han.

Slik oppsummerer NAV-direktøren 2016

Både små og store bedrifter

Når det gjelder arbeidsgiversida var 40 bedrifter fra både offentlig og privat sektor representert, deriblant «store» Hotel Union i Geiranger med rundt 130 ansatte og «lille» Magic Innovation med åtte.

Ønsker flere nordmenn – Det er for få norske i bransjen vår, sier danske Bill Groth – kokk og vekter ved Hotel Union. I tillegg søker hotellet personell generelt – både heiltid og sesong.

– Vi trenger flere nordmenn – både studenter så vel som ferdig utdannede. Det er for få av dere i bransjen, smiler danske Bill Groth – kokk og vekter ved hotellet.

– I tillegg søker vi personell generelt, både heiltidsansatte og sesongarbeidere, sier han.

Les også: Offshorebransjen vil få et nytt, tungt år i 2017, men optimismen er større i andre bransjer

Planer om flyfabrikk Magic Innovation lager droner til proffmarkedet og vil bygge flyfabrikk i Sykkylven. Leif Johan Holand ser for seg å øke antall ansatte kraftig.

– Vi for vår del er ute etter ingeniører, programmerere og folk med kompetanse på sensorsystemer. Vi utvikler droner til proffmarkedet, og fra å være åtte ansatte i dag skal vi kanskje bli 20. Planen er å bygge flyfabrikk i Sykkylven, sier Leif Johan Holand i Magic Innovation. Selskapet eier merkenavnet Griff Aviation.

– Krevende situasjon

Arbeidssøkende – Jeg er her for å bygge nettverk, eller vedlikeholde kontakter jeg alt har, forteller maskiningeniør Robert Rønstad. Han har vært arbeidssøkende i halvanna år.

Maskiningeniør Robert Rønstad fra Ålesund var en av de mange som var innom messa.

– Jeg har vært arbeidssøkende siden juni i 2015. Fram til da jobba jeg med småkraftsatsing ved Fjordhagen i Valldal, og før der igjen var det Rolls-Royce. Det at vi avslutta prosjektet vårt med elvekraftverk akkurat da vi gjorde, var ufattelig dårlig timing. Vi traff midt i nedbemanningsbølga, sier han tørt, før han raskt skyter inn at selve prosjektet var en suksess.

Grafikk: Arbeidsløysa etter offshorekrisa

– Hva håper du å få ut av messa?

Sjekker ut Justyna Jagiello (t.v.) er med storesøster Barbara på jobbmesse. – Jeg er nyutdanna med master i logistikk og sjekker jobbmulighetene. Det ser ikke akkurat lyst ut, sier Barbara.

– Jeg er her for å bygge nettverk, eller vedlikeholde kontakter jeg alt har.

– Hvordan ser du på mulighetene for jobb?

– Jeg har vært aktivt jobbsøkende. Likevel har det ikke resultert i så mye. Jeg underviser én dag på en mesterbrevsklasse ved Folkeuniversitetet, og har i tillegg hatt en del mindre oppdrag. Situasjonen er krevende. Jeg har både vurdert å flytte og å bytte beite. Blant anna er jeg sertifisert rådgiver gjennom hoppid-systemet, sier han.