– Vi trodde at det skulle komme 20–30 stykker, men så møtte 120 opp, det var helt overveldende, sier Monica Juliebø i Dataforeningen. Lørdag stilte hun som kursholder, som representant for én av tre initiativtakere til Kodeklubben.

Dataforeningen, Tekna og NTNU samarbeider om Kodeklubben. Initiativet er inspirert av bevegelsen Lær Kidsa Koding, som arbeider for at barn og unge skal lære å forstå og beherske sin egen rolle i det digitale samfunnet.

– Vi vil at barn og unge ikke bare skal være brukere av digitale verktøy, men at de også skal lære seg å bli skapere.

Lyst til å lære

Juliebø mener at Norge henger sørgelig etter mange andre land på dette området.

– Koding kommer til å bli en viktig del av mange fremtidige yrker. Derfor må koding på dagsorden, også i skolen. Hvis ikke risikerer vi at norske arbeidstakere vil henge etter i internasjonal konkurranse noen år fra nå.

Etter responsen å dømme, tror Juliebø at mange har savnet et slikt tilbud i Ålesund.

– Vi fylte auditoriet på NTNU en strålende soldag. Det sier litt om lysten til å lære.

Lage spill

Juliebø understreker at koding er gøy, nesten som å leke.

– Det viktigste er å lære hvordan man må tenke for å kunne kode. Da kan man etter hvert lage egne spill, roboter eller andre ting.

Nå er planen å arrangere kodeklubb fast.

– Vi vil ikke at det skal gå ut over andre fritidsaktiviteter, så dagene vil variere. Den neste kodeklubben blir i midten av februar. Men vi trenger instruktører, så jeg oppfordrer folk som har peiling til å ta kontakt. Og absolutt alle er velkomne, fra helt nybegynnere til de som allerede kan en del.

Monica Juliebø og Arve Olav Bang i Dataforeningen. Foto: Anniken Karlsen.