Helsedirektoratet har sendt ut et høringsutkast for «Nasjonal faglig retningslinje for kompetanse og kvalitet i nyfødtintensivavdelinger». Arbeidsgruppen bak høringsutkastet foreslår at alle barn født før uke 28 skal sendes ett sted i hver region.

Dette river beina under kompromisset i Region Midt om at sykehuset i Ålesund skal beholde sitt tilbud til for tidlig fødte barn fra uke 26.

Helslakt

Avdelingssjef Elisabeth Siebke ved Barneavdelingen i Ålesund slakter det nye forslaget.

Forslaget skal nå ut på høring.

– Jeg ser at vi har en del godt arbeid å gjøre fram mot fristen for høringsuttalelsen i mars. Det går ikke an å gjennomføre Dokumentet henger ikke sammen, sier Siebke.

Hun forventer et nasjonalt opprør mot forslaget, og frykter ikke for at løsningen for region Midt blir rokket ved.

– Dette handler ikke om vår region, det handler om hele Norge, og at det er noen som har sterkt ønske om å få mer til sentrale områder. Og det kommer ikke til å være mulig å gjennomføre. Vi fokuserer nå på å fortsette det gode samarbeidet i vår region, sier Elisabeth Siebke.

Fikk krav om enighet: Slik fikk de landet krangelen om de minste nyfødte barna

Politisk brannslokking

Også politikerne er frampå for å kvele forslaget.

– Jeg tviler sterkt på at den politiske konklusjonen etter høringen vil bli å sentralisere tilbudet så kraftig som det her skisseres. Dette spesielt med tanke på at neonatal, nyfødt intensiv i Ålesund besitter svært god kompetanse, i tillegg til avstandsulemper, vær og føreforhold, sier stortingsrepresentant Elisabeth Røbekk Nørve (H).

Opposisjonen tar sterkere i.

– Det helsemyndighetene her legger opp til er dramatisk for fagmiljøet på sykehuset, og for familiene til for tidlig fødte barn. Her må alle, uansett parti, stå samla, og hegne om tilbudet ved Ålesund sjukehus, sier Fredric Holen Bjørdal, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet