Bedrifter i Møre og Romsdal som er rammet av redusert aktivitet i oljesektoren, får nå støtte til å gjennomføre særskilte omstillingsprosjekter.

Regionalt Forskningsfond Midt Norge (RFF) har øremerket midler for å hjelpe denne typen bedrifter. Støtte gis til bedrifter som sammen med forskningsmiljø skal utvikle bedre teknologiske løsninger og dermed åpne for nye markedsmuligheter.

Fem bedrifter får penger

–  Prosjektmidlene er rettet mot petroleumsbaserte bedrifter og næringsnettverk i Møre og Romsdal. Det er nettopp tildelt prosjektmidler til fem bedrifter, opplyser Herse.

– En av bedriftene er Innovasjonsselskapet ÅKP i den maritime klyngen. De er i gang med et prosjekt som skal ende i et virtuelt skip basert på den digitale kompetansen som finnes i ulike selskap og forskningsmiljø.

Foruten ÅKP går de maritime lokomotivene Vard, Ulstein og Rolls Royce Marine i bresjen sammen med NTNU Ålesund. Etter hvert vil en vil koble på underskogen av underleverandører som kan nyttiggjøre seg dette.

Viktig innovasjonsplattform

–  Økt kostnadsbevissthet og konkurrentenes evne til å kopiere vår teknologi, utfordrer den maritime næringens posisjon som fra før er presset av redusert aktivitet i oljenæringen, sier prosjektleder i ÅKP Jan Børre Rydningen. – Behovet for differensiering og samarbeid blir derfor stadig viktigere for at næringa skal beholde sin posisjon på den globale arenaen. Et slikt virtuelt skip er unikt og vil være en viktig innovasjonsplattform som flere av aktørene i klyngen kan ha stor nytte av.

Utålmodige etter å komme i gang

– Mange bedrifter er utålmodige etter å komme i gang med omstillingsarbeidet. Derfor behandler vi prosjektsøknadene fortløpende slik at bedriftene kan komme raskt i gang, sier Øyvind Herse.

Han sier at søknadsprosedyrene er ganske enkle. Det kreves at prosjektet har et tydelig forsknings- og innovasjonsinnhold, en plan for gjennomføring og at bedriften selv bidrar med egeninnsats.