Det sier Sissel Ellefsen og venninna Eli Sunde som vi treffer på Moa onsdag formiddag. De to skal ha seg et kafébesøk i kjøpesenteret, men ser seg rundt på vrimlearealet som NRK har gjort om til et radiostudio for anledningen. Onsdag har NRK radiosending fra Moa fra klokka 11.00 og fram til klokka 17.00. Ved et bord står også folk og informerte forbipasserende om de ulike alternativene man har for å få inn DAB i bilen og hjemme.

– Foreløpig bruker jeg radioen akkurat som før, jeg har ikke tenkt over om det er DAB eller FM, sier Eli og Sissel legger til:

– Samme her, jeg hører på de samme kanalene som før, jeg.

Den siste dagen med FM

Onsdag klokka 11.11 var det slutt på at NRK sender på FM-nettet i Trøndelag og Møre og Romsdal. NRK valgte altså å markere dette med en live radiosending fra kjøpesenteret på Moa i Ålesund.

Radioprofilen Pål Plassen har funnet seg godt til rette i vrimlearealet på Moa.

– Dette er en radiohistorisk dag. Da klokka passerte 11.11 sa jeg på radioen at det gikk et sus gjennom kjøpesenteret, men det var jo sagt litt på tøys, da, ler Plassen.

Han mener at han har det som plommen i egget i kjøpesenteret.

– Dette er det beste som finnes, å komme ut og møte folk. Vi burde gjøre det enda mer, sier Plassen, og legger til:

– Kjøpesenter generelt er viktige møtesteder for mange folk. I løpet av denne sendingen vil vi diskutere litt rundt dette med kjøpesenter og snakke med folk som ferdes her. I tillegg skal vi selvsagt markere overgangen til DAB, som noen opplever som negativ, andre som positiv.

Bedre lyd

Harald Johan Kvam er i den sistnevnte kategorien. Han slår av en prat med teamet som viser fram DAB-utstyr, og er entusiastisk når vi spør om å få slå av en prat.

– DAB er et bra tiltak. Lyden er mye bedre enn på FM. Dessuten liker jeg alle spesialkanalene. Jeg hører mye på country- og jazzkanaler, sier Harald.

Går greit

Jon Branæs, kanalsjef i NRK P1 er også i Ålesund i forbindelse med overgangen til DAB. Han sier at overgangen andre steder i landet kanskje ikke har gått knirkefritt.

– Jeg vil si det går greit, ikke knirkefritt. Etter å ha vært kanalsjef i P1 i åtte år er jeg vant til å få kjeft, men heldigvis er det også mange som setter pris på endringen. Særlig gjelder det tilgangen til mange spesialkanaler.

Ifølge Branæs er det ikke nødvendigvis eldre folk som sliter mest med overgang til DAB.

– Holdningen til DAB har lite med alder å gjøre, det finnes mange eldre med god digital kompetanse. Det finnes positive og negative folk i alle aldersgrupper.

Branæs forventer at det kommer mange henvendelser fra radiolyttere i Møre og Romsdal de neste dagene.

– Ja, og vi er her for folk hvis det er noe de lurer på. Det er bare å ringe.

Mangler lyttertall

Når det gjelder lytteroppslutning har NRK foreløpig begrenset tallmateriale.

– Vi får bedre tall i midten av mars, men vi har et svakt tallgrunnlag fra Nordland, som var først ute med overgangen. Disse tallene viser en nedgang i lytting på 20 prosent, sier distriktsredaktør Hallstein Vemøy.

– Det er et ganske høyt tall?

– Jo, men vi avventer og ser de endelige tallene i mars. Det vil alltid ta litt tid å innarbeide en endring, sier Vemøy.