- Pilotprosjektet for stedlig ledelse som er satt i gang ved sjukehuset i Volda er en skinnmanøver for i neste runde kunne legge ned akuttberedskapen ved sjukehuset, var beskjeden fra Lundteigen under Stortingets spørretime.

Han tok opp spørsmålet om måten Helse Møre og Romsdal har tegnet ledelseskartet i helseforetaket på under dagens spørretime på Stortinget. Helseforetaket har tidligere fått beskjed om at de må oppfylle Stortingets krav til lokal ledelse ved alle sjukehusene. Lundteigen viste til at det var kommet meldinger om at dette ikke blir fulgt opp.

- Da snakker vi om en lokal ledelse som har økonomiansvar,personalansvar og det faglige ansvaret. Ikke en ledelse som har som oppgave å ta mot blomster, påpekte Lundteigen.

Helseminister Bent Høie avviste Lundteigens beskrivelse av situasjonen for sjukehuset i Volda.

- Når helse Møre og Romsdal i 2017-2018 legger fram sin organisasjonsmodell har jeg tillit til at de følger opp Stortingtets intensjon, fastslo Høie.

Vedtaket i Stortinget er at stedlig ledelse skal være hovedregelen ved alle sjukehus.

I den opprinnelige organisasjonsmodellen til Helse Møre og Romsdal  gikk foretaket fra tolv til seks klinikker, og fra sju til fire stabsavdelinger. I det lå det en en klar reduksjon i toppledergruppa.  Videre ønsket direktør Espen Remme en felles ledelse for alle fire sjukehusene. En slik modell er neppe mulig å gjennomføre gitt vedtaket i Stortinget om stedlig ledelse ved hvert sjukehus som hovedregel. Det er også bakgrunnen for at det nå gjennomføres et pilotprosjekt med lokal ledelse ved Volda sjukehus.