– Helse Møre og Romsdal har et foreløpig resultat som er 81,8 mill. kr. dårligere enn endelig styringsmål. Avviket skyldes hovedsakelig høyere lønnskostnader enn budsjettert, orienterer administrerende direktør Stig Slørdahl i statusrapporten etter desember.

Under halvparten av 20 helseforetak i Norge klarte å innfri økonomisk i fjor, skriver VG. En uke før valget i 2013 lovet helseminister Bent Høie (H) å tilføre sjukehusa 12 milliarder kroner ekstra de neste fire årene. Høie mangler 3,6 milliarder på å oppfylle lovnaden, påpeker avisa.

Høie mener det var riktig å gi løftet sitt i 2013. Da var prognosene for norsk økonomi annerledes. Senere har oljeprisen blitt halvert, og den største flyktningkrisen i moderne tid ble håndtert, ifølge Høie.

Utenom Ahus, Sykehuset Østfold og Sykehuset Telemark var Helse Møre og Romsdal verst i klassen i fjor.

Krever overskudd

Det er regionforetakene som krever at dattervirksomhetene skal gå i pluss. Helse Møre og Romsdal budsjetterte med 35 millioner i overskudd i fjor.

Helse Sunnmøre og Helse Nordmøre og Romsdal ble i 2011 fusjonert til Helse Møre og Romsdal. Under kan du se hvordan det har gått økonomisk basert på kravene.

Minus i forhold til budsjett

  • 2016: 81,8 mill.

  • 2015: 110,5 mill.

  • 2014: 92 mill.

  • 2013: 96 mill.

  • 2012: 53 mill.

– Dermed har Helse Møre og Romsdal fortsatt til gode å levere på budsjett, skriver Tidens Krav, som har hentet inn tallene.

Flere har tidligere satt spørsmålstegn ved om finansieringsmodellen er god nok.

– Ikke krise

Overfor Romsdals Budstikke vil ikke administrerende direktør Stig Slørdahl i Helse Midt Norge blåse noe krisesignal.

– Nei, vi slår ingen alarm. Vi vet at det tar tid å få snudd skuta i Møre og Romsdal. Det jobbes godt med å forbedre økonomien. Jeg er naturligvis utålmodig etter å se forbedringer både i Helse Møre og Romsdal og Helse Nord-Trøndelag, sier toppsjefen til avisa.

I juni i fjor planla Helse Møre og Romsdal å bruke 154 millioner på investeringer. På grunn av dårlige prognoser måtte budsjettet kuttes til 62 millioner.

Tar opp stort lån

Styret i Helse Midt vedtar torsdag å låne 3,4 milliarder til nytt sjukehus i Nordmøre og Romsdal. Dette er 70 prosent av 4,8 milliarder, som er den øvre kostnadsrammen for sjukehuset.

Resten, 1,4 milliarder, er egenkapital som helseforetaket selv må sørge for.

Den laveste estimerte prisen for sjukehuset er 4,1 milliarder. Endelig prislapp vil vedtas i forprosjektet i desember 2017.