– Vi har holdt på med omstilling lenge, og dette har kanskje vært den vanskeligste. Vi har forsøkt å gjøre det slik at vi ikke trenger gjøre det flere ganger, forteller Mikael Makinen til Sunnmørsposten.

Under tirsdagens statsministerbesøk tok sjefen for marinedivisjonen seg også tid til å snakke med avisa om uroen og spekulasjonene rundt selskapets virksomhet her i landet.

– Norge er viktig for oss – også i framtida, er det første toppsjefen svarer på spørsmålet om budskapet hans til statsministeren.

Statsminister Erna Solberg og Rolls-Royce-sjef Mikael Makinen på Haramskonferansen tirsdag. Foto: Staale Wattø

At det finnes et cluster rundt selskapets virksomhet og at det finnes midler til forskning og utvikling, er de neste punktene.

– Ingen planer om nedlegging

Makinen vil ikke gi garantier for at alle avdelingene på Sunnmøre er i drift om fem år:

– Jeg kan ikke gi noen slike garantier, men vi har ingen planer i dag som innebærer noe annet, forsikrer han.

Les siste saker om Rolls-Royce Marine

Samtlige av bedriftens rundt 1750 (bedriften har tidligere opplyst tallet 1650, men det stemmer ikke, journ. anm.) ansatte i Norge hadde frist til midnatt med å søke om sluttpakke.

Makinen sier han personlig ønsket en slik ordning, samtidig som han forstår at det bidrar til spekulasjoner.

– Er det slik at alle skal søke, også er det slutt på virksomheten? Nei, dette er mitt forslag fordi jeg mener det er etisk riktig, forklarer han.

Feilsitert i Bloomberg

En av tingene som trolig har skapt mest usikkerhet, er en uttalelse som ble gjengitt av Bloomberg om at de vil redusere antall avdelinger til «veldig, veldig få». Det er et sitat som også er gjengitt i Sunnmørsposten – men som Makinen nå avviser at han har sagt.

– For det første, er det ikke jeg som sa det. For det andre refererte vedkommende til at vi hadde gått ned fra 26 avdelinger til 12 i løpet av de siste årene. Det handler ikke om hva som skulle skje i framtida. Det er rett og slett ikke sant, forklarer han.

Han sier at selskapet har forsøkt å korrigere sitatet overfor pressen, og påpeker at de ansatte er informert om at det ikke stemmer.

President i Rolls-Royce Marine, Mikael Makinen (t.v) sammen med Adm. dir i Kleven, Ståle Rasmussen. Foto: Staale Wattø

Rykter om flytting

Samtidig er det kommer påstander om at Rolls-Royce Marine har planer om å legge ned virksomhet i Norge, og flytte den til Finland. Det er en kjensgjerning at de skal satse rundt en halv milliard kroner på en produksjonsavdeling i finske Rauma, men han stiller seg uforstående til påstandene.

– Kan dere forstå at slike rykter oppstår?

– Ja, jeg kan forstå det ettersom vi har denne storsatsingen i Finland. Samtidig har vi sagt at vi skal satse på service og nye produkter i Ulsteinvik, og da tenker kanskje noen at vi ikke skal produsere noe. Men vi tenker ikke på den måten, fastholder han.

Tidligere tillitsvalgte refser kutt i Rolls-Royce (krever abonnement)

Tillitsvalgt tror ikke de unngår oppsigelser (krever abonnement)

«Stødig type» - les portrettintervju med tillitsvalgt (krever abonnement)

I motsetning til sine forgjengere, forstår Makinen norsk og tirsdag snakket han med flere ansatte. Onsdag vil han møte flere.

– Kjenner du på det når du kommer hit? Det er mange som skal gå og sikkert har blandede følelser for å se deg.