Politiet om Helse Møre og Romsdal:

– Skjellig grunn til mistanke om straffbart forhold

Politiadvokat Knut Meek Corneliussen har sendt Sebastian-saken over til statsadvokaten.

  Foto: HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX

FAKTA

Siktelsen kommer etter at Statens helsetilsyn ved slutten av fjoråret konkluderte med at den ti måneder gamle gutten ikke fikk forsvarlig helsehjelp verken fra HMR, legevakten eller Rikshospitalet ved flere tilfeller før han døde 22. februar 2015.

KILDE: NTB

Nyheter

Onsdag kveld kom nyheten om at Helse Møre og Romsdal er siktet etter at ti måneder gamle Sebastian Ødegaard døde etter uforsvarlig hjelp i februar 2015.

Helse Møre og Romsdal er sikta i Sebastian-saka

Politimesteren i Møre og Romsdal har tatt ut en siktelse mot helseforetaket etter Sebastian-saka.


Ti måneder gamle Sebastian Gils Ødegaard døde etter å ha blitt forsøkt fraktet i helikopter fra Kristiansund til St. Olavs hospital i Trondheim.

Anbefalte foretaksstraff

Statens helsetilsyn har tidligere annonsert at de anbefaler foretaksstraff, noe som ifølge direktør Jan Fredrik Andresen skjer sjelden.

Barne- og ungdomsavdelinga i Kristiansund var helgestengt på tidspunktet da dødsfallet skjedde. Det var derfor behov for gode rutiner rundt transport av akutt sjuke barn til Ålesund sjukehus, mente Helsetilsynet.

Les bakgrunnen: Anbefaler foretaksstraff i Sebastian-saken

– Vi har sendt saken over til statsadvokaten for påtalevurdering. Vi har tatt ut en siktelse og vil vente på svar fra statsadvokaten, sier politiadvokat Meek Corneliussen til smp.no.

Toppsjefen i Helsetilsynet:

– Dette gjør vi helt unntaksvis, kun ved alvorlig svikt

Statens helsetilsyn har bedt politiet vurdere foretaksstraff mot Helse Møre og Romsdal. Direktør Jan Fredrik Andresen mener ledelsen bør stilles til ansvar.


Har støttet seg til Helsetilsynet

Han sier det er skjellig grunn til mistanke om at det har skjedd noe straffbart i Sebastian-saken.

– Det er basert på tilsvarende vurderinger som er gjort av Helsetilsynet, sier han.

Utdrag fra lydlogg i Sebastian-saken:

Forsøkte gjentatte ganger å få helikopter

Sunnmørsposten dokumenterer helgen og timene før ti måneder gamle Sebastian døde i påvente av lufttransport til sjukehus.


Politiadvokaten sier at politiet har funnet mye støtte i vurderingene som er gjort av ekspertene der.

– Vi har selvfølgelig sett hen til de helsefaglige vurderingene de har gjort, men samtidig har vi gjort egne vurderinger, sier Meek Corneliussen.

Inntillingen politiet nå har sendt til statsadvokaten er i utgangspunktet ikke offentlig. Derfor vil politiadvokaten vente med å kommentere mer til de har fått endelig svar.

– Arbeider med tiltak

– Vi har mottatt siktelsen fra politiet i denne alvorlige saka, og avventer videre oppfølging fra statsadvokaten. Samtidig arbeider vi videre med tiltak og læringspunkt som ble lagt fram for styret i januarmøtet, sier administrerende direktør Espen Remme i ei pressemelding onsdag kveld.

På styremøtet til Helse Møre og Romsdal i slutten av januar ba Remme foreldrene om unnskyldning etter den knusende rapporten fra Statens helsetilsyn.

– Vi må be foreldrene til Sebastian om en unnskyldning og foreta en systematisk gjennomgang av saken. Vi er innstilt på å ta ansvar, sa Remme.

– Innholdet i rapporten understreker alvoret i saken. Vi har lagt oss på en linje hvor vi tar selvkritikk, men vi er også forberedt på å ta ansvar, sa direktør Espen Remme til styret.

Foreldrene: Glade for siktelsen

Guttens foreldre sier i en uttalelse til NRK at de er glad for siktelsen:

"Vi syns det er bra at de blir stilt til ansvar og nå kan jobbe for å bedre helsetilbudet og pasientsikkerheten til de små også. Det er en ufattelig vond sak og det har vært en stor påkjenning for oss de to siste årene. Alle de som har jobbet med saken til Sebastian har brukt mye tid og har gjort en grundig jobb. Det gjør at sannheten er kommet fram og at gutten vår har fått litt rettferdighet."