Den kurdisk-irakiske familien kom til Norge, via Storskog i Finnmark, høsten 2015. De var dermed en del av «asylstrømmen». Nå kommer avslagene, og returene, for mange av dem som har irakisk bakgrunn

– Alt håp er ute, og vi velger å dra frivillig. For vi vil ikke at politiet skal komme å kaste oss ut med tvang. Det vil vi ikke utsette barna for, sier den 39 år gamle familiefaren.

Mottakssjefen i Volsdalen: Irakere som får asyl-nei reiser hjem. Men afghanerne forsvinner fra asylmottakene.

Skolebarn

Barna, en jente på snart åtte år, og en gutt som snart blir 11, har gått på Volsdalen skole siden i sommer. De har alt lært å snakke norsk, og har norske venner.

Må reise Barna har tatt farvel med sine venner fra skole og fotball.

Et tredje barn er på gang. Moren i familien har termin i mai.

– Vi har ingenting å komme hjem til. Vår eneste mulighet er å bo i et telt i en av FN sine flyktningleirer. Det er også det tryggeste, sier faren i familien.

– Hvordan ser du på å føde i en flyktningleir?

– Jeg vet ikke hva som venter oss, så det er vanskelig å svare på. Men jeg er sjølsagt bekymret, sier moren i familien.

Mange vil hjelpe: Fredagspizza og hundelufting kan gjere ein skilnad for unge asylsøkjarar

Drapsforsøk

Familien er kurdiske sunnimuslimer og kommer opprinnelig fra et område som nå er IS-kontrollert. Faren har de siste årene jobbet som politi i Erbil, som er den fjerde største byen i Irak. Erbil ligger 80 kilometer øst for Mosul, der det er kraftige krigshandlinger.

Erbil Erbil er den fjerde største byen i Irak, og ligger 80 kilometer fra krigsherjede Mosul. Foto: Google Maps

I asylsøknaden har faren forklart at han var med på å arrestere en person tilknyttet narkotikamafiaen. Etter dette fikk han flere drapstrusler. Det toppet seg med et drapsforsøk.

– Hele familien satt i bilen da det kom en annen bil opp på siden og skjøt mot oss. Min far, satt ved siden av meg. Han ble drept. Barna var vitne til det som skjedde, forteller mannen, og viser bilder av den utskutte bilen.

Avslag

UDI mener at de lokale myndighetene har ansvaret for å beskytte politimannen, og at han ikke kvalifiserer til asyl i Norge.

– Jeg ba mine sjefer i politiet om hjelp, men de sa jeg må klare meg selv, sier mannen til Sunnmørsposten.

Utlendingsmyndighetene i Norge mener at sikkerhetssituasjonen i området rundt Erbil «ikke er så alvorlig at alle som returnerer dit står i reell fare for overgrep».

– UDI konkluderer med at det kurdiske selvstyreområdet vil være trygt for deg, står det i vedtaket om avslag.

– Det fins ingen trygge steder for oss i Irak, og vi har ingen familie der lenger. Min far er drept, og min bror måtte flykte til Tyrkia på grunn av truslene mot meg, sier den fortvilte familiefaren, som denne uka har pakket koffertene på asylmottaket i Ålesund.

Nord-Irak Dette bildet er fra en flyktningleir to mil fra Mosul.

Barna har tatt farvel med sine venner fra skole og fotball. De sier ikke så mye.

– De har hatt problemer etter at de var vitne til at bestefaren ble drept. De er redde om natta, forteller mora.

Omsynet til barns beste skal veie tungt, men UDI og UNE mener at det er forsvarlig med retur, også for barna. I avslaget skriver Utlendingsnemnda:

«UNE bemerker også at de mulige konsekvensene for omfanget av et stort antall søknader på lignende grunnlag, og hensynet til en kontrollert innvandring, taler mot at tillatelse gis.»