Haram blir tvangssammenslått med Ålesund

Haram-ordføreren svært skuffa

Haram blir en del av koalisjonen Ålesund, Skodje, Ørskog og Sandøy. Ordfører Vebjørn Krogsæter er skuffa.

Blir sammenslått Haram-ordførar Vebjørn Krogsæter.  

Nyheter

13 kommuner blir slått sammen med nabokommuner mot sin vilje, etter det Aftenposten erfarer. Totalt blir landets 428 kommuner redusert til 363.

Blant kommunene er det foreslått at Haram blir en del av Ålesund, sammen med Skodje, Sandøy og Ørskog, som tidligere har takket ja til sammenslåing.

- Etter fylkesmannens forslag kom er ikke dette noen stor overraskelse, men like skuffa over det politiske spillet som har foregått på bakrommene, er jeg uansett, sier Haram-ordfører Vebjørn Krogsæter (Sp).

Må forholde oss til

Krogsæter sier at sammenslåinga må vedtas av Stortinget først.

- Men blir det en realitet, så må vi forholde oss til det. Men det er jo svært spesielt når 80 prosent av de som deltok i folkeavstemninga i Haram har sagt nei til å bli en del av en storkommune, sier Krogsæter.

Han er også skuffa over nabokommunene.

- Det var sagt at reformen skulle gi bedre tilbud til innbyggerne. Vi har mer innbyggere en Skodje, Sandøy og Ørskog til sammen. I tillegg er tre av kommunene vi skal sammen med, Robek-kommuner. Jeg ser ikke hvordan dette skal gi innbyggerne i Haram et bedre tilbud, sier Krogsæter.

Håper på regjeringsskifte

Krogsæter setter nå sin lit til at det blir regjeringsskifte til høsten.

- Arbeiderpartiet har sagt at de vil løse opp uønskede koalisjoner, og det samme har Senterparitet sagt. Når Venstre har valgt å ofre lokaldemokratiet på denne måten, får vi håpe på en ny regjering, sier Krogsæter.

Blir sammenslått

Disse kommunene blir slått sammen, ifølge Aftenposten.

Bindal i Nordland – slås sammen med Vikna, Nærøy og Leka, Vikna i Nord-Trøndelag – slås sammen med Nærøy. Leka og Bindal, Ørland i Sør-Trøndelag – slås sammen med Bjugn, Leikanger i Sogn og Fjordane – slås sammen med Balestrand og Sogndal, Balestrand i Sogn og Fjordane – slås sammen med Sogndal og Leikanger, Søgne i Vest-Agder – slås sammen med Songdalen og Kristiansand, Sørum i Akershus  – slås sammen med Fet og Skedsmo, Fet i Akershus – slås sammen med Skedsmo og Sørum, Eidsberg i Østfold  – slås sammen med Spydeberg, Askim og Hobøl, Spydeberg i Østfold – slås sammen med Eidsberg, Askim og Hobøl, Lindnes i Vest-Agder- slås sammen med Mandal og Marnadal og Haram- slås sammen med Ålesund, Ørskog, Skodje og Sandøy.

153 kommuner

I alt 153 kommuner har per dags dato fattet positive vedtak om sammenslåing. Av disse er det 94 som har funnet seg en "partner" og går sammen i 39 nye kommuner, skriver Aftenposten. Basert på frivillighetslinjen reduseres antall kommuner til 373, og med tvangssammenslåingene vil tallet reduseres til 363.

Det endelige tallet på tvangssammenslåingene er 13, selv om Fylkesmennene i fjor høst foreslo at ca. 200 kommuner skulle slås sammen mot sin vilje.

Færre fylker

Av disse 13 er det 10 som er utvetydig og klart imot en sammenslåing. De siste tre Skedsmo, Sørum og Vikna, er i utgangspunktet positive til sammenslåing, men ikke akkurat denne sammenslåingen.

Ifølge avisen blir også 19 fylker til ti eller elleve regioner, pluss Oslo.

Etter det NRK erfarer, vil Møre og Romsdal bestå som eget fylke, mens Sogn og Fjordane skal slås sammen med Hordaland.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Nyheter