– Til nå har hatt tre familier som har valgt å reise frivillig til Irak, sier mottaksleder Peter Vonstad ved Link-mottaket i en av høyblokkene i Sjømannsveien.

Avskjed

Onsdag må han si farvel til en kurdisk-irakisk familie med to barn. Han prøver å ha et profesjonelt forhold til slike avskjeder.

Frivillig Denne kurdiske familien fra Irak ser ingen annen mulighet enn å reise tilbake til hjemlandet.

– Denne familien har bidratt mye til fellesskapet her på asylmottaket, og vært aktive i nærmiljøet. Jeg kan ikke blande meg inn i asylpolitikken, men som småbarnsfar kjenner jeg det på meg, når familier med barn får avlslag. De kommer fra vanskelige forhold, og lista for å få opphold i Norge er høy, men jeg synes det er fornuftig at de velger å reise frivillig, sier Vonstad.

Asylsøkere som har fått avslag får økonomisk støtte dersom de returnerer til hjemlandet frivillig. Støtten for såkalt assistert retur for en familie med to barn er 100.000 kroner, dersom de søker før utreisefrist.

– Det virker som irakerne tross alt ser en mulighet i sitt hjemland, og mange velger derfor assistert retur. Vi har også hatt mange fra Afghanistan som har fått avslag. Flesteparten av dem forsvinner fra mottaket, sier Vonstad.

Mange vil hjelpe: Fredagspizza og hundelufting kan gjere ein skilnad for unge asylsøkjarar

Lang ventetid

Det er nå tilbake 203 beboere ved asylmottaket på Volsdalsberga. 70 venter på bosetting, 50 har fått avslag, og resten venter på å få sine søknader avgjort.