Villaen er registrert som et såkalt Sefrak-bygg. Dette er betegnelsen på bygg som er registrert som kulturminner i det tidligere Sefrak-registeret.

Villaen fra 1918 har både vært benyttet som villa og kontor, og inneholder i dag fire leiligheter, der flere ikke oppfyller dagens krav til bolig. Det er også gjort endringer på veranda og inngangsparti, siden villaen ble bygget.

«Malplassert byvilla»

Her vises det til at dette var en aktiv bydel tidlig på 1900-tallet, med blanding av næring og boliger. Etter hvert har boliger forfalt. Konteinerhavn og fryselager har fått plass.

Omkringliggende bebyggelse består hovedsakelig av industrieiendommer. Både innvendig og utvendig er villaen preget av mangelfullt vedlikehold. For den kan gjøres beboelig, må yttervegger isoleres, noe som vil påvirke utvendig listverk og takutstikk og ødelegge det gjenstående av det opprinnelige uttrykket.

Kronikk om byuvikling i Ålesund: «Byutvikling i Ålesund – til hvilken pris?»

– Svekket verneverdi

– Vi konkludere med at bygningen gjennom årene har mistet mye av sitt opprinnelige arkitektoniske uttrykk. Verneverdien er svekket og kostnader for å oppgradere og lovliggjøre bygningen etter dagens krav og standarder, vurderes til å være store. Tiltak for bevaring, oppgradering og tilbakeføring vil ikke være økonomisk forsvarlig. Ivar Aasensgate 18 bør utnyttes til boliger som er bærekraftige, påpeker Roger Hovden, faglig leder hos Leite og Hovden. Men om riving tillates, gjenstår å se.

Her kan du lese flere saker om byutvikling i Ålesund.

Vernet område

Vern Anne Laura Rasch Haugen sier at villaen ligger i et kulturminneområde.

– I forslaget til kommuneplanen, ligger villaen i det som betegnes som kulturminne- eller verneområde. Vi har ikke vedtatt planen, og vi har heller ikke gått inn og vurdert hvert enkelt bygg, men vurdert områder i samråd med Fortidsminneforeningen, forteller Anne Laura Rasch Haugen ved planavdelingen i Ålesund kommune.

Hva ble boligen solgt for? Klikk deg inn og se oversikten