Først om to år blir det kommunale kroner til enkelte utbedringer av vegen til Fjellstua.

Og først etter 2020 blir det aktuelt med større forbedringer av vegsystemet opp til det populære utsiktspunktet på Aksla.

Småpenger til 2020

På kommunens økonomiplan er det avsatt kun 3,5 millioner kroner for 2019 og 2020 til formålet. De skal gå til en rundkjøring rundt knausen utenfor Fjellstua, og til utvidelse av et utsiktspunkt ved vegen rett forbi Aksla stadion, forteller virksomhetsleder Oddvar Kongsvik i Ålesund kommune.

Ellers rekker pengene kun til mindre utbedringer langs den smale og kronglete vegen.

Ålesund kommune står på Robeklista, og først etter 2020 blir det mulig med større investeringer, forteller Kongsvik.

– Da planlegger vi en stor utvidelse av hele vegen fra Kråmyra til Fjellstua, sier han.

Kongsvik innser at grensa allerede er nådd for hva vegsystemet på fjellet kan takle.

Loser turister opp trappene

– Vi har tatt initiativ overfor kommunen for å få utbedret vegen til Fjellstua. Dette først og fremst for trygghet og sikkerhet, men også for god trafikkflyt, sier reiselivssjef Geir Steinar Vik.

– Vi har forståelse for kommunens trange økonomi, og at det vil ta litt tid før utbedringene kommer. Vi har god dialog om hvilke tiltak det haster mest med, sier han.

I går var det møte mellom turistnæringen, havnevesenet og Ålesund kommune – i forkant av den forestående turistsesongen. Da var behovet for utbedring av vegen til Fjellstua tema.

Etter initiativ fra Fjellstua og reiselivssjefen ble det bestemt å arrangere et nytt møte mellom aktuelle aktører, for å få til en best mulig avvikling av årets sommertrafikk.

Reiselivssjefen sier de kan styre noe av cruisetrafikken til Fjellstua, men at det generelle trykket er vanskelig for dem å gjøre så mye med.

– Vi markedsfører så godt vi kan muligheten til å bruke de nye og flotte trappene opp til Fjellstua. Disse oppfordrer vi alle til å benytte seg av, ikke minst i den mest hektiske sesongen, slik at vi får minst mulig kjørende trafikk oppe på fjellet, sier Vik.

Også turistene kan gå stien

Leder i Aksla Vel, Arnstein Eide, er blant dem som frykter ulykker som følge av økende trafikk, dårlig veg og manglende fortau fra Borgundvegen og opp til Fjellstua.

– Det er gledelig at kommunen nå planlegger å få gjort konkrete ting her oppe. Vi innser alle at det kan ta tid, med kommunens økonomiske situasjon, sier han.

– Vi skjønner også at det ikke er mulig å stoppe alle turistbusser til Fjellstua. Men også turister kan bruke beina. Fra Aksla stadion og ut til Fjellstua går det en flott sti. Den gir i tillegg en bedre opplevelse, sier han.

Blant annet gjennom skilting kan besøkende oppfordres til å parkere ved Aksla stadion, og gå stien utover til Fjellstua.

– Det vil hjelpe på forholdene til de som daglig bor og ferdes på Aksla, som uansett er dem kommunen må tenke mest på, mener Eide.

Fremover vil Ålesund Parkering holde grusbana nedenfor Aksla stadion åpen til parkering på dager med mye trafikk.

Og så skal Aksla Vel utbedre forbindelsen ned til stien, slik at folk slipper å gå langs vegen for å komme seg innpå den. Også ellers på fjellet jobber dugnadsgjengen daglig for å gjøre det lettere og triveligere å ta seg fram til fots.

Reiselivssjef: Geir Steinar Vik sier at de loser flest mulig turister opp trappene til Fjellstua, og ber også andre om å bruke trappene oftere – for å få ned biltrafikken opp til utsiktspunktet. – Da kan også folk nyte utsikten enda bedre, sier han. Arkivfoto: Staale Wattø Foto: Staale Wattø
Aksla VEL: – Ta beina fatt til Fjellstua. Her er det flotte stier som gjør opplevelsen enda bedre, oppfordrer Arnstein Eide i Aksla Vel. Som fraråder folk å gå på bilvegen, i hvert fall når det er mange busser og biler der. Arkivfoto: Lars Inge Skrede Foto: Lars Inge Skrede