– Det er sikkert godt håndverk fra kommunikasjonsrådgiverne deres, men det er utrolig at det kan lages så mye ståhei uten at det kommer ei eineste ekstra krone til Ålesund, sier Nakken som er bypakketalsmann for flertallet i bystyret.

På en pressekonferanse på Lerstad tirsdag, kunne Harald Tom Nesvik fortelle at Lerstadvegen nå er fullfinansiert, og at den ligger inne som et prosjekt i første del av Nasjonal Transportplan. 1,8 milliarder av 3,4 milliarder til E136 skal brukes på strekningen Breivika-Lerstad.

Nakken er også opprørt over at Fremskrittspartiets parlamentariske leder slo seg på brystet og uttalte at nå skal de endelig få fart på viktige samferdselsprosjekt.

– Hadde det ikke vært for Frps nei til bompenger i årevis, kunne vi ha begynt på Lerstadvegen for lenge siden, hevder Nakken.

Skuffelse

Flere mener det ikke kom like tydelig fram på pressekonferansen at 1,4 milliarder til Lerstadvegen fortsatt skal betales i bomstasjonene.

«Dagens pressekonferanse fremstår som årets største skuffelse», skrev Høyres Edvard Devold på facebooksida Brosundtunnelens venner tirsdag.

– Jeg fikk jo først inntrykk av at det var friske midler som var på gang, sier Devold. Men nå får vi bare glede oss over at prosjektet blir fremskyndet.

Han ønsker ikke å karakterisere seansen på Lerstad der også partifellen Helge Orten var med på å legge fram NTP-nyheter.

Det har imidlertid ikke Hans Kjetil Knutsen noen problemer med.

– Det reneste Muppet-showet, mener Ålesundlistas gruppeleder.

– Enn at de kan stå der å legge fram «gladnyheten» om at Lerstadvegen i realiteten får 50 millioner kroner mindre. I den forrige NTP lå det 450 millioner statlige kroner inne. I den som legges fram nå er summen 400, sier Knutsen.

Tore Johan Øvstebø (KrF) er også skuffa over at den statlige potten er redusert med 50 millioner, og han er blant dem som ei stund fikk inntrykk av at det var større penger på gang.

– Men nå gjelder det bare å sette full fart på arbeidet med å fremme bypakken i Stortinget. Nå kan de nesten ikke si nei til et så gjennomarbeida prosjekt, mener Øvstebø.

Avviser kritikk

Harald Tom Nesvik vil overhodet ikke høre snakk om at det var keiserens nye klær som ble lufta på Lerstad.

– Lerstadvegen har ikke vært finansiert tidligere. Nå ligger pengene i første del av NTP sammen med to milliarder til eksportvegen E136. Hvis Sindre Nakken og andre ønsker å snakke ned en slik gladnyhet, er det beklagelig.

Nesvik understreker at han også var tydelig på at bompengefinansieringen ligger fast.

– Der må vi bare holde oss til flertallet i Ålesund bystyre som har levert et bompengeprosjekt med en slik finansiering. For øvrig et vedtak der Frp ønsket en annen løsning, sier Nesvik.

Partifelle og gruppeleder i bystyret, Geir Stenseth, sier at flertallet i bystyret ikke må være forundret over at det ikke kommer mer penger fra staten.

– I bypakkevedtaket i januar i år, står det at vi forventer 400 millioner fra staten. Jeg advarte mot å presse gjennom dette vedtaket før NTP blir lagt fram, men ble nedstemt. Bystyreflertallet har ikke gjort det lett for stortingsrepresentantene våre når de flagger at de er fornøyde med 400 millioner, mener Geir Stenseth.

gladnyhet: Harald Tom Nesvik synes det er synd at gladnyheten snakkes ned. Foto: Staale Wattø
Ingen gladnyhet: Hans Kjetil Knutsen mener det ikke er en gladnyhet med 50 mill i minus. Foto: Staale Wattø