- Vi står her ovenfor et meget alvorlig overgrep mot en ung pike i tre år fra hun var 12 år til hun hadde fylt 15 år, og spesielt skjerpende er det at fosterfaren under sitt samfunnsoppdrag forgriper seg på sitt fosterbarn, sa statsadvokat Magne Nyborg i sin prosedyre.

- Hun er misbrukt på et sted hun skulle ha vært trygg, i sitt eget hjem. Det er særdeles graverende at fosterfar oppdager at fornærmede selvskader seg, så går det tre dager før han forgriper seg på det groveste og tar 63 overgrepsbilder av jenta, fortsatte Nyborg.

-Tiltalte bryr seg ikke i det hele tatt og fortsetter å forgripe seg, uten å tenke på konsekvenser for jenta. Han har gjort sitt ytterste for å ødelegge fornærmede og hennes fremtidsmuligheter. At han ikke erkjenner straffskyld er særdeles skjerpende, fortsatte Nyborg.

Tiltalen

- Mannen er tiltalt for seksuell omgang med barn under 14 år, samt voldtekt, sier statsadvokat Nyborg.

Overgrepene skal ha skjedd både i hjemmet og under ferieturer i utlandet.

Ifølge tiltalen skal mannen ha gjentatt overgrepene fram til hun ble 15 år. Han skal også ha tatt en rekke sekualiserte bilder av jenta, og filmet henne og to venninner med spionkamera i forskjellige situasjoner i hjemmets baderom.

På mannens datamaskin fant politiet bilder og filmer av fosterdatteren mens hun dusjet og to av hennes venninner mens de var på toalettet.

Mannen nektet straffskyld på alle punkter da rettssaken startet tirsdag, men vedkjente seg bildene og videoene, men dog uten at det var ment i seksuell sammenheng.

Troverdig

- Tiltaltes forklaring fremstår som oppkonstruert. Fornærmede har gitt en veldig troverdig forklaring, fra hun greide å åpne seg har hun gitt den samme forklaring til alle, både venner, familie og i avhør. Flere har nevnt at hun har holdt på en hemmelighet, og vært utsatt for noe, sa Nyborg.

Han mener det har vært mange tegn på overgrep.

- Hun begynte alkohol når hun var 12 og et halvt år, noe som samenfaller med når overgrepene startet og jentas selvskading startet like etter det første overgrepet skal ha skjedd. Hun har gitt nøkterne beskrivelser av hva som skjedde med henne, om hun skulle lyve, hvorfor ikke smøre på? Fornærmede fremstår som dønn ærlig, forteller om alle sine problemer og holder ingenting tilbake, mener Nyborg.

Store sprik

Jentas bistandsadvokat Trine Vabø la ned påstand om oppreisning etter rettens skjønn, men mente den bør være betydelig, i størrelsesorden 200.000 - 300.000 kroner.

Mannes forsvarer mente det var store sprik mellom fornærmedes og tiltaltes forklaring, og miinnet retten på at enhver tvil skal komme tiltalte til gode.

- Både tiltalte og familiens forklaring er klar, dette kan ikke ha skjedd. I tillegg må man huske bakteppet med truslene fornærmede kom mot tiltalte før hun gikk ut med sin historie, og fornærmedes sykdomsbilde helt tilbake til 2008. I tillegg er tiltaltes hus av en sånn forfatning at det nærmest ville vært umulig å bevege seg rundt på nattestid uten at andre i huset hadde oppdaget det, het det i prosedyren.

Han mente klienten burde frifinnes på alle punkter, med unntak av punktet der tiltalte har tatt bilder av fornærmede, noe han også har innrømmet å ha gjort, uten å erkjenne straffskyld for det.

Om tiltalte skulle bli dømt, mente forsvareren at påstanden var alt for høy, og burde ligge på rundt fire års fengsel.