– Det er rett og slett ramponering av et godt opparbeidet friområde, hvis det bygges nytt vannbehandlingsanlegg her.

Der sier Daniella Baarholm i Spjelkavik, Åse og Lerstad bydelsutvalg.

– Det er ikke mange grønne lunger igjen. Lillevannets venner har lagt ned atskillig med dugnadstimer og egeninnsats for å lage til gangveg og tilbud for alle rundt Lillevannet, påpeker hun.

Protest

På bydelsutvalgets siste møte kom de med klar beskjed om å finne et anna sted å bygge anlegget på. Torsdag skal bystyret i Ålesund sluttbehandle kommuneplanens arealdel for 2016–2028. der også plassering av vannbehandlingsanlegget inngår.

Les flere saker fra Ålesund

Inger Johanne Langeland, nestleder i bydelsutvalget, ankommer på sykkel.

– På veg hit passerte jeg flere med rullestol og flere med barnevogner, i tillegg til veldig mange andre turgåere. Turområdet rundt Lillevannet har stor verdi for folkehelsa. Her er helseløype, Tufteparken ligger her. Området gir rekreasjon. Jeg tror ikke kommunen er klar over hvor stor verdi dette området har i folkehelseperspektiv. Jeg vet at også rullestolbrukere i Sula reiser hit, fordi området er så godt tilrettelagt, sier Langeland.

Bydelspark

Lillevannets Venner, i dag representert ved Svein Sæter, Perry Holen og Jakob Storlykken har jobba på for å prøve å få administrasjon og politikerne til å forstå hvor viktig friområdet rundt Lillevannet er, før det er for seint.

– Hvis det kommer et anleggsbygg som er 60 meter langt, 30 meter bredt og over ti meter høgt, blir det massivt. Det er kjempefint her. Dette kan bli en fremtidig bydelspark, i tilknytning til Lillevannet. Derfor må vi si ifra, sier Svein Sæter.

Han peker og på at en ikke vet om Tufteparken blir stående, dersom anlegget bygges.

– Det er uforståelig at de virkelig kan foreslå ei slik plassering, sier Storlykken.

Heller Holsfjellet

En rapport utarbeidet av Asplan Viak viser ulike alternativer for plassering av nytt vannbehandlingsanlegg. Plassering i friområdet øst for Fremmerholen barnehage er skissert å være billigste løsningen til drøye 300 mill. Asplan Viak har for øvrig bemerket som ulempe at dette er; «En svært knapp tomt, i parkområde, nær bebyggelse og får et dominerende bygg».

Bydelsutvalget og Lillevannets venner ønsker heller at anlegget bygges i Holsfjellet. Dette alternativet er skissert å koste 80 mill. mer, er den dyreste løsningen, men er bemerket å være en «sikker løsning i fjell».

– Bydelsutvalget ønsker denne løsningen, fordi dette er den sikreste løsningen, påpeker Baarholm. Ålesund kommune er pålagt av Mattilsynet å ha etablert en reservevannsforsyning innen 1.1.2020.

Parkområde

Det meste av området rundt Lillevannet er bebygd, men nordøst for Lillevannet har man fortsatt dette friområdet uten bebyggelse.

– Registreringer fra «Stikk ut» viser også at dette turområdet er det mest brukte i Ålesund. Dette er et viktig tilbud til bydelen som politikerne og administrasjonen i kommunen må verne om, sier Sæter.

– Her ønsker vi å lage et parktilbud, med sittegrupper, grillplass, beplantning og tilrettelegge for idrettsaktiviteter som for eksempel sandvolleyballbane, sier Perry Holen, som også er leder i Spjelkavik IL.

Lillevannets venner står bak gangvegen, benker og belysning rundt Lillevannet. Foto: Mona Skjong