Florida er det største trekkplasteret når Region Ålesund inviterer til konferansen "The North West" fra 5. til 7. oktober.

- Dette skal bli en gedigen fest for alle i hele Ålesundsregionen, slo rådmann Astrid Eidsvik fast da konferansen ble presentert mandag.

Region Ålesund er et samarbeidsprosjekt mellom kommunene Haram, Giske, Sandøy, Sula, Skodje, Ørskog og Ålesund.

Skal bli årlig

- The North West skal bli landets største forum for regionsutvikling, sier Anne Mette Liavaag som er strategi- og utviklingssjef i Ålesund, men også prosjektleder for Region Ålesund.

Og med Florida som "headliner", mener arrangørene at de sender et klart signal om at dette skal bli stort. Richard Florida er professor i urbanisme og forfatter med bestselgere om urbanisme og verdiskaping. Han har en teori om det kreative klimaet i byer om om virkningen det har for næringsutviklingen – noe som har skapt stor debatt rundt omkring i verden. Amerikaneren med italienske røtter gir råd til byer og bedrifter over hele verden om byplanlegging og utvikling.

Analyserer Ålesundsregionen

- Da Richard Florida sa ja til å komme til Ålesund, satte han også ned ei gruppe som skal lage ei analyse av vår region. Det tror vi kan bli veldig spennende, sier Mette Kamilla Skjong som er prosjektleder i Momentium. Gjengen i Øygardshamna på Giske samarbeider med Region Ålesund om å arrangere konferansen, og daglig leder Ronny Stokke sier at dette er et stort stykke arbeid som de vil bruke mye tid og krefter på.

Identitet og stolthet

Skal gi et løft

- Til å begynne med var tanken å arrangere en konferanse etter tradisjonelt mønster med noen foredrag og en god lunsj før folk dro hver til sitt, forteller Anne Mette Liavaag. Men så begynte vi å stille oss sjøl spørsmål om dette var noe som ville gi oss det virkelig store løftet og sette Ålesundsregionen på kartet. Vi kom fra til at vi måtte tenke større.

The North West skal også handle om kultur og fritid, og kultursjef Oskar Skulstad har Århus festuke i Danmark som et stort forbilde.

- Kultur er en viktig identitetsmarkør, og det vil helt sikkert gjenspeile seg i programmet i oktober, sier Skulstad.

For absolutt alle

- Absolutt alle skal få være med på dette, og vi vil ta hele byen i bruk, forsikrer Anne Mette Liavaag.

Urbanisering, framtidas arbeidsplasser, kultur og fritid er de fire hovedpålene konferansen står på. Temaene har fått hver sin farge, og gjennom byens gater skal det males stier i de ulike fargene som leder fram til steder der det foregår et eller annet.

- Og over disse stedene heiser vi en svær ballong i blått, rødt, gult eller grønt. Det skal ikke være mulig å gå glipp av en eneste godbit, forsikrer Ronny Stokke.

Entusiasmen var ikke til å ta feil av da planene ble presentert, men dette koster også penger. Fylkeskommunen skal bidra med støtte, og det skal hentes inn penger fra det private sponsormarkedet. Her har arrangørene alliert seg med Knut Strømsheim som blant annet sørget for sponsormidler til Tall Ships Races.

- Den gangen var det medvind i bransjer som sliter i dag, men dette er et konsept som jeg tror vil ha appell hos næringslivet, sier Strømsheim.

Det skal også etableres en egen prosjektorganisasjon for The North West.

- Men hvorfor et engelsk navn på arrangementet?

- Vi gikk noen runder på akkurat det, innrømmer Ronny Stokke. Men vi er internasjonale i denne regionen, og mener det er et navn som klinger godt samtidig som det også kan brukes når vi henvender oss til internasjonale aktører.

Professor Richard Florida.