Mannskapet på Storeggens fiskeiver ble muligens slått av fangsten som ble halt om bord i Atlanterhavsparkens moderne sjark.

– Torsken de fikk, er større enn vår, men så har ikke vi hatt hjelp av ekkolodd. Vi har fått tre fisker, og de to. Det er et skjønnsspørsmål hvem av oss som har vunnet fiskekonkurransen.

Ingvil Eilertsen Grimstad ler når hun prøver å kåre vinneren av de konkurrerende lagene. På båten «Storeggen av Aalesund» er representanter fra Fiskerimuseet og Marint kompetansesenter mannskap. På sjarken «Himmeltinden» er ansatte ved Atlanterhavsparken ivrige fiskere.

Gårsdagens uhøytidelige fiskekonkurransen er startskuddet på sild- og torskedagene, som aktørene inviterer til fra onsdag av.

I det to dager lange arrangementet har Fiskerimuseet, Atlanterhavsparken og Marint Kompetansesenter slått seg sammen for å rette oppmerksomheten på det viktige fiskeriet som pågår i fjorden og i havet utenfor kysten vår.

– Dagens tur markerer at det er starten på bankskøytas første sesong som publikumsbåt. Fra nå av blir den tilgjengelig for publikum. Og dette er Storeggens jomfrutur på Borgundfjordfisket. Bankskøytene var med på dette torskefisket, men mest drev de fiskeri på Storegga og andre fiskebanker, forteller Ingvil Eilertsen Grimstad. Formidleren ved Fiskerimuseet sikter til at denne båttypen revolusjonerte havfisket på Sunnmøre på slutten av 1800-tallet.

Tilbake i tid

– Det blir spennende å ta en tur tilbake i gamletida da de rodde på Storegga. Det er ikke mer en to generasjoner siden det skjedde, sier Svein Røsok. Den pensjonerte fiskeskipperen og styrelederen i Marint Kompetansesenter finner seg til rette om bord i Storeggen, mens skipper Lars Leine fører bankskøyta med motorkraft fra Molovegen, ut Valderhaug- fjorden, runder Sukkertoppen, inn Hessafjorden og slakker ned i Aspevågen.

– Her kan dere hive uti, roper skipperen, i det snøre og krok fra fire fiskestenger og et håndsnøre forsvinner i fjorden.

Lenge er det ikke napp å få.

– Nå skjer det noe, men jeg vet ikke om det er fisk eller om kroken sitter fast i botnen, roper Ewa Hildre.

Representanten fra Marint Kompetansesenter må skuffet konstatere at fisk var det ikke, men gleder seg over at fiskeribransjen opplever oppsving.

– Vi merker stor interesse for studieplassene våre. Det er tydelig at mange unge nå ser for seg en framtid i innen fiskeri, forteller hun.

– Hal opp. Vi må flytte båten, befaler skipperen, og setter kursen nærmere Meierikaia.

– Jeg er usikker på om det har vært fisket med stang fra en bankskøyte før, men jeg tror ikke vi sjøsetter dorryen i dag, kommer det fra Torbjørn Akselen i det Svein Røsok haler en sprellende lange over ripa.

– Det kunne godt ha vært en borgundfjordtorsk, mener han. – Nei, det er en skikkelig bankskøytefisk, hoier Lars Leine og legger til:

– På Storegga var det lange og brosme bankskøytene fisket, så denne langa må vi se på som en hilsen til «Storeggen», mener han. Noen storfangst av torsk ble ikke halt om bord. Skipper og mannskap konstaterer at Borgundfjordfisket ikke er helt i gang. Men det blir.

I strålende vær er bankskøyta «Storeggen» på Borgundfjordfisket for første gang. Foto: Hilde Hovik
– Vi skulle hatt litt makrell som agn for å lure torsken på kroken, mener Svein Røsok (t.h), som gjør fiskeredskapen klar sammen med Torbjørn Akslen og Dagfinn Ullaland. Foto: Marius Simensen
Med traumer og rorkult har Lars Leine full kontroll over bankskøyta. – Det er som å styre en hest. Det funker forbausende bra, forteller skipperen. Foto: Marius Simensen