Historisk sett har Tafjord Kraft vært ei solid melkeku for sin største eier, Ålesund kommune. Bare for åtte år siden ble Ålesunds del av utbyttet på nesten 75 millioner kroner. Den tida ser ut til å være forbi.

Styreleder Anne Breiby og administrerende direktør Erik Espeset møtte i Ålesund formannskap tirsdag, og TK-ledelsen la ikke skjul på at selskapet står foran store utfordringer i tida framover.

Store investeringer

Lav strømpris og høy gjeld gjør at Tafjord Kraft nå skal redusere kostnadene, sørge for bedre inntjening og være mer forsiktige med å investere.

– Men vi står likevel foran noen nødvendige investeringer som ny trafostasjon på Nørve, mer utbygging av fiber og nye strømmålere i alle hjem, sa Anne Breiby i formannskapet.

Styrelederen understreket også at det er svært uheldig at Tafjord Kraft har blitt nedgradert til den nest dårligste klassen på en kredittrating. Noe som igjen betyr at de må betale høgere renter på lån.

– Vi er ikke i den dårligste klassen, men skulle det skje, vil det koste oss rundt 25 millioner kroner i året i økte renteutgifter, slo Breiby fast.

Stortingets energimelding og ny energilov er også en situasjon Tafjord Kraft må forholde seg til.

– Dette vil helt sikkert bety strukturendringer og oppkjøpsmuligheter, sa Anne Breiby.

Både styrelederen og adm.dir. forsikret den største eieren om at det jobbes hardt og målretta både med kostnadsreduksjon og inntjening, og et av tiltakene er å legge seg på en ny og mer forsiktig utbyttepolitikk som ble vedtatt i desember i fjor.

– Den skal være forutsigbar, kommuniserbar og konservativ, men også akseptabel for eierne, sa Breiby.

Styrelederen understreket at TK har hatt en god dialog med Ålesund kommune om disse spørsmålene, og at eierne har vist stor forståelse for de utfordringene som selskapet har.

Tjener mest på nett

Erik Espeset skisserte utviklingen i TK der det tidligere var kraftproduksjonen som sørget for det aller meste av inntjeningen.

Lønnsomt nett Nettvirksomheten kan på sikt bli like lønnsom som kraftproduksjonen. Foto: Knut Arne Aarset

– Nå er det nettselskapet som tjener mest penger, og på sikt ser vi for oss at nettvirksomheten vil bli like viktig som kraftproduksjonen, sa Espeset som trakk fram Mørenettfusjonen i 2014 som svært viktig.

– Målsettingen var at fusjonen skulle gi en kostnadsreduksjon på 47 millioner kroner i 2018, og det målet ser det ut til at vi når.

En del av virksomheten i Mørenett skal for øvrig skilles ut og fusjoneres inn i BKK Enotek.

– Det som skilles ut er ren entreprenørvirksomhet, og dette gjør at Mørenett kan bli enda mer veldrevet og effektivt og konsentrere seg om ren nettdrift, sa Erik Espeset på spørsmål fra Hans Kjetil Knutsen i Ålesundlista om hva en slik utskillelse betyr.

Erik Espeset understreket at også de andre forretningsområdene nå tjener mer penger enn de gjorde tidligere.

Antall ansatte i Tafjord Kraft er redusert fra 147 i 2015 til 130 ved siste årsskifte.

Tafjord Kraft legger fram sitt årsresultat den 31. mars, men i ei børsmelding skriver selskapet at de regner med å betale ut et samla utbytte på 36 millioner kroner til sine eiere.