–  Det tilsvarer en strekning Ålesund – Oslo i luftlinje på 13,98 minutter. Det innebærer at du kan kjøre en kilometer på 2,24 sekunder,  sier Dag Lausund, daglig leder i Innotown.

23. mai kommer Andy Green til  Innotown i Ålesund for å fortelle om innovasjon, forskning, ingeniørkunst og mot i forbindelse med prosjektet. Andy Green er en av sju foredragsholdere som med ulike tema setter sitt preg på årets InnoTown.

Temaene utgjør en helhet

– I fjor handlet alt om teknologi. Det ble for smalt; gode innslag som ikke helt passet inn måtte velges bort. I år tar vi et steg tilbake og presenterer igjen et spekter av ulike tema som danner et hele, sier Lausund.

Sju navn står på programmet (se billedkarusellen over) i tillegg til Pellegrino Riccardi som for fjerde gang skal lede publikum gjennom dagskonferansen.

– InnoTown er tilbake på Parken kulturhus. Vi har mer publikumskapasitet her enn på Giske. Ellers føler vi at InnoTown og Ålesund henger sammen som en identitet, sier Lausund.

Teknologi og mennesker

– Teknologi er alltid en del av programmet samtidig er det viktig å se teknologien sammen med mennesker, sier han og nevner også stikkord som internett, design, forskning, byer, reposisjonering, konkurransekraft, verdensøkonomien, vitenskap, lidenskap og ingeniørkunst som tema for årets InnoTown.

Design-tenkning

Tidligere har de benyttet velrenommerte designere som har designet produkter. I år skal det snakkes om design tenkning.

– Det handler om totaldesign som virkemiddel for endring i et selskap eller institusjoner, som drivkraft når det gjelder reposisjonering. Vi har hentet IBM som case. Doug Powell leder en avdeling med 1200 designere hos IBM i USA. Han skal fortelle om hvordan selskapet gjenoppfinner seg sjøl gjennom en altomfattende prosess som involverer 400.000 ansatte i 170 land. Hva betyr dette for IBMS økonomi, for de ansatte og for kundene?

Selskapet har vært gjennom en voldsom snuoperasjon og fått ny og styrket posisjon i markedet, forteller Lausund.

Smarte byer og blockchain

Fra Schneider Electric i Singapore kommer skotten Gordon Falconer for å snakke om smarte byer. Selskapet har 160.000 ansatte og rundt 20.000 patenter.

– Smarte byer handler om bedre, billigere og smartere løsninger. Om ny teknologi innen kommunikasjon, energi, service, helse, avfall, osv. Veldig ofte er det her snakk om et samspill mellom private og det offentlige, sier Lausund.

Canadieren Lorne Lantz kan knyttes til Silicon Valley. Han har bygd flere selskap som tar i bruk blockchain-teknologien som gir uante perspektiv innen transport, logistikk, produksjon, jus og avtaleverk. I utgangspunktet var blockchain databasen for den elektroniske valutaen bitcoin.

En av foredragsholderne til InnoTown skal for øvrig ha honoraret i bitcoin.

Cyberpsykolog og Snøhetta

Eneste kvinnelige foreleser er professor Mary Aiken fra Dublin. Hun er cyberpsykolog og rådgiver for blant annet Interpol og Det hvite hus. Hun skal snakke om samspill mellom mennesker og teknologi. Aiken kaller internett det største ureglementerte sosiale eksperimentet i vår tid.

Fra arkitektfirmaet Snøhetta kommer Kjetil Tr dal Thorsen som var en av gründerne for nesten 30 år siden. Siden har de fått prestisjetunge oppdrag over hele verden. Rett fra studiene fikk de i oppgave å tegne det nye bibliotekbygget i Alexandria i Egypt. Ellers har de andre prestisjetunge prosjekt å vise til som Ground Zero i New York og Museum Of Modern Art i San Francisco. Trædal Thorsen skal snakke om hva det er med menneskene, prosessene og måten de driver for å få disse prosjektene.

– En fantastisk foredragsholder, underholdende og god, sier Dag Lausund om professor Stephane Garelli fra IMD i Lausanne, som er en prestisjetung business-skole i Sveits. Med bakgrunn i World Economic forum i Davos skal han snakke om verdensøkonomien.

– God sponsorsituasjon

Lausund er veldig fornøyd med sponsorsituasjonen.

– Samtlige er med fra i fjor. Det er helt fantastisk. Ellers har vi fått noen nye. Vi er veldig komfortable med fundamentet der Sparebanken Møre og Rolls-Royce fornyet hovedsponsoravtalen, sier Lausund.

– Vi har hanket inn sju spennende forelesere, forteller Kjersti Vister og Dag Lausund. Foto: Staale Wattø