Årim har etablert gjenbruksstasjon ved Bingsa i Ålesund.

– Tilbudet kom i gang forrige uke og er med andre ord heilt nytt. Dette er noe politikerne har etterspurt lenge, og utbredt både ved de fleste andre miljøstasjonene våre, så vel som ellers i landet, forteller kommunikasjonssjef Ingeborg Ukkelberg.

Vil forlenge levetida

Til grunn for etableringa ligger et ønske om å forlenge levetida til fullt brukbare ting. Har du eksempelvis sportsutstyr, interiørartikler, leiker eller møbler du vil av med, men som fortsatt kan gjøre nytte, vil Årim gjerne at du leverer det ved gjenbruksstasjonen i stedet for å kaste det i en av de andre konteinerne ved miljøstasjonen.

– Lista over hva vi tar mot er lang og er folk usikre er det bare å spørre, sier Ukkelberg. Det en imidlertid ikke tar mot er produkter som er ødelagte, produkter som inneholder miljøgifter eller elektriske artikler. Sistnevnte fordi en ikke har anledning til å teste alt for å se om det fungerer.

– Dere skulle hatt et verksted. Det er sikker mange elektriske artikler som kun trenger ei justering for å kunne lever videre?

– Heilt sikkert, men det har vi dessverre ikke, sier Ukkelberg. Hun ser imidlertid ikke bort fra at det kan bli aktuelt å samarbeide med aktører om dette.

Kun levere, ikke hente

Da Sunnmørsposten var innom, mandag formiddag var det forsvinnende lite i hyllene ved gjenbruksstasjonen: En sykkel, noen pakker parkett, litt fat og glass, ei reiseseng.

– Faktisk blei jeg litt overraska over hvor lite det var sjøl. Samtidig er jo tilbudet nytt, og vi må gi det litt tid til å sette seg, sier Ukkelberg. Nettopp derfor kommer de som jobber på Bingsa til å informere de som kommer for å kaste ting den første tida, slik at folk blir klar over muligheta.

– Hva skjer med det som blir levert?

– Vi prøver å samarbeide med aktører som har en form for samfunnsoppdrag – for eksempel å tilby arbeidstrening, og har avtale med disse om henting. Det er med andre ord ikke mulig å komme hit for å kjøpe eller leite. Vi har heller ikke anledning til å hente ut ting fra de andre konteinerne her. Folk må aktivt ville at tingene skal til gjenbruk. Det kan være gode grunner til at man vil kaste, og det det legger vi oss ikke borti, sier Ukkelberg.

– Dette var nytt for meg, men jeg tror ikke jeg har med noe som ut fra definisjonen her kan leve videre, sier Liv Roald – og har rett. Mens stolen er ødelagt, sorterer julelysa under elektrisk. Foto: Staale Wattø
– Vi har ikke anledning til å hente ut ting fra de andre konteinerne her. Folk må aktivt ville at tingene skal til gjenbruk, sier Ukkelberg. Det er heller ikke mulig å komme på Bingsa for å kjøpe eller leite i gjenbruksstasjonen. Årim har avtale med flere aktører om henting av det som blir levert. Foto: Staale Wattø