Petter Stadsnes smiler fornøyd der han står om bord i sin 42 fot store sjark som har fått navnet «Bølgen». På dekket har han en fin fangst med stor fin skrei som han har fisket på fiskefeltene utenfor Vesterålen.

– Dette er bare fantastisk å få være med på. Jeg hadde hørt at det å få delta på skreifiske var et eventyr. Nå har jeg fått bekreftet at det er sant, sier den glade sjarkfiskeren fra Langevåg. Dette er første gang han er med på det som så mange snakker om er det store skreifiske. Og nå har han selv endelig fått oppleve dette eventyret.

Vi møter han i skreihovedstaden Myre i Vesterålen etter at han og svogeren Helge Emblem er kommet i land med dagens fangst.

Satset 1,5 millioner på egen båt

At Stadsnes valgte å begynne som kystfisker først da han var blitt pensjonist, var en tilfeldighet.

Kystfisker Med sjarken»Bølgen» kan den pensjonerte verkstedarbeideren nyte det gode liv som kystfisker.

– Jeg hadde drømt om at jeg en dag kunne være fri, slippe å følge klokka, og bruke hverdagen til å fiske fra egen båt. Da bedriften hvor jeg jobbet ble lagt ned, bestemt jeg meg for å pensjonere meg. Huset mitt solgte jeg til min sønn og plutselig hadde jeg penger til å investere i båt. Jeg fant denne 32 fot store plastsjarken og kjøpte den. Dermed var jeg blitt reder og eier av egen båt, sier 62 åringen stolt.

1,5 millioner brukte han på å skaffe seg sitt kystfartøy. Det er en investering han ikke angrer et sekund på. Livet på havet er godt for både kropp og sjel, mener Sula-mannen.

Dette er det gode liv

Dagens fangst var på 1100 kilo tatt på juksa utenfor Vesterålen. Det er fisk for over 20.000 kroner. Da er det ikke vanskelig å skjønne at både reder og mannskap er fornøyd med dagen på havet.

– Det er jo fantastisk å kunne dra slik fin fisk over rekka. I dag har vi også hatt solskinn og fint vært ute på fiskefeltet. Da kan det jo ikke bli bedre, sier skipperen og smiler fornøyd. Til nå har de fisket 7.500 kilo. Det er fisk for nærmere 170.000 kroner.

Målet et å kunne fiske 20 tonn skrei mens de er i Vesterålen. De ligger godt an til å nå det målet før påske. Fisket er godt og de får mye stor fisk av topp kvalitet. Og når kvoten er fisket opp kan de ha fisket for over 400.000 kroner før de forlater skreihovedstaden Myre og setter kursen hjem til Møre.

Fornøyd

– Å være kystfisker har absolutt svart til forventningene. Det er et fritt liv der ingen dag er lik. Og spenningen med å være på havet og jakte på gode fangster, gir meg en frihet og glede som jeg har drømt om lenge. Dette er det gode liv. Er det rart at jeg er fornøyd med min pensjonisttilværelse, spør den glade sjarkfiskeren fra Sula.