– Dette er et uformelt møte. Vi har valgt å kalle det Sunnmøre politiske forum, sier leder av Ålesund Arbeiderparti, Svein-Rune Johannessen.

Bak det kryptiske navnet skuler det seg lederne i Arbeiderpartiets lokallag på Sunnmøre. Til helga samles de til fylkesårsmøte i Molde. Der kan det bli temperatur. Fylkeslaget står til knærne i konflikter.

– Så vidt jeg har hørt skal lokallagene i Romsdalen og på Nordmøre også ha egne møter torsdag, sier Johannessen.

Konfliktene dreier seg i liten grad om hvilken politisk kurs partiet skal samles seg om. I stedet går det på hvordan de tre fogderiene skal fordele verv og posisjoner i fylkeslaget.

Sunnmørsposten mener: Dette lukter fogderikamp og intern rivalisering

Fraksjoner

At det dannes en fogderifraksjon som Sunnmøre politiske forum, viser hvordan frontene arbeider. Et av målene med torsdagens møte er å sikre Ålesund-ordfører Eva Vinje Aurdal en plass i delegasjonen til landsmøtet, etter at hun er blitt strøket av lista på innstillingen fra det sittende fylkesstyret.

En sentral person i fylkespartiet feller en knusende dom over det som nå foregår.

– Dette er regiondebatt, gammel sjukehusstrid og en maktkamp mellom et svekket Kristiansund Arbeiderparti og et Ålesund Ap som krever stadig større innflytelse etter suksessen under lokalvalget i fjor. Dette sammen med en valgkomité som ikke gjør jobben sin, og en fylkesleder mange vil skifte ut, gjør at vi står i denne situasjonen, er den drepende beskrivelsen han kommer med anonymt.

Han vil ikke stå fram med navn i avisa.

Aurdal vraket

Det vakte skarpe reaksjoner da forslaget fra fylkesstyret om hvem som skulle være utsendinger til landsmøtet ble kjent. Ålesund-ordfører Eva Vinje Aurdal var vraket.

Johannessen er avventede til om det blir plass til Ålesund-ordføreren.

– Fylkesordføreren skal ha plass. Så skal LO ha en plass og det skal også AUF. Da er det 10 plasser igjen. Her skal en så ta hensyn til både kjønn og geografi, påpeker Johannessen.

Bakgrunn: Ap-ordførere imot Støres reverseringsplan

Tøff kritikk

Men det er ikke bare hvem som skal være utsendinger til landsmøtet i april man slåss om internt i Ap. Det er også strid om hvem som skal velges inn i det nye fylkesstyret.

Svein-Rune Johannessen kommer nå med knallhard kritikk av måten valgkomiteen har arbeidet på.

– Valgkomiteens leder har ikke gjort jobben sin. Komiteen ble satt ned på årsmøtet i mars i fjor. Så opplever vi at de har sitt første møte 16 dager før årsmøtet. Her har ikke lederen gjort jobben sin i form av å ta initiativ til møter langt tidligere, sier Johannessen.

Sjukemeldt

Leder er Kirsten Skaret fra Kristiansund. Hun har nå sendt et brev til samtlige lokallag der hun oppfordrer folk om å stå sammen.

Hun var sjukemeldt og kunne ikke delta på møtet i valgkomiteen Johannessen viser til.

– Johannessen må få mene det han vil. Jeg var ikke til stede på det møtet og vil ikke uttale meg om det som skjedde der. Vi har en god arbeidsmetode i Arbeiderpartiet om at vi har en fornuftig geografisk fordeling av tillitsvervene, sier Skaret.

Da hun ikke kunne møte i valgkomiteen førte det til at det ble sunnmørsk flertall i komiteen, med det som resultat at tre nordmøringer i fylkesstyret ble forslått byttet ut med tre sunnmøringer.

– Nå er det snart valg og vi trenger stå sammen for å få til et regjeringsskifte. Da må vi ikke gjøre det stikk motsatte, sier Skaret.

Dette er ukjent for Svein-Rune Johannessen.

– Dette kjenner ikke jeg til. Dette må du snakke med valgkomiteen om, sier han.