– Hurtigrutens samfunnsbidrag er verdt 2,52 milliarder

Det anslår selskapet som har analysert ringvirkningene av driften. Det er mer enn Hurtigruten-sjefen trodde. 

Hurtigruteskipet Richard Wit.h Foto: Marit Hommedal / NTB SCANPIX 

Nyheter

Konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten lot seg overraske over de sterke ringvirkningstallene i analysen fra konsulentselskapet Menon Economics.

-Vi har hele tiden visst at vi skaper veldig store ringvirkninger langt utover dem vi gir gjennom avtalen med staten. Denne analysen slår fast at vi virkelig skaper store effekter av å ha et hurtigruteanløp. I nordnorsk reiseliv finner vi 70 prosent høyere verdiskapning og 50 prosent høyere sysselsetting i de stedene som har hurtigruteanløp sammenlignet med lignende steder uten anløp, sier Daniel Skjeldam til NTB på telefon fra Miami.

Menon Economics ble i 2015 kåret til årets konsulentselskap. På oppdrag fra Hurtigruten har de regnet på ringvirkningene av virksomheten i Norge. Hurtigruten selv omsetter for 3,4 milliarder kroner årlig.

Prisen ikke relevant

Hurtigrutens konsernsjef vil ikke si hvor mye de har betalt for analysen.

- Det er ikke spesielt relevant hva vi betalte for rapporten. Menon har sin prisliste og brukes av store miljøer i hele Norge. Det er bare å se hvem de har jobbet for, og det er ikke gratis, sier Skjeldam til NTB.

Det britiskeide reiselivsselskapet gir ringvirkninger i de 34 havnene som har daglige anløp, viser analysen. Selskapet kjøpte i 2015 varer og tjenester for 1,1 milliarder kroner.

"Dette bidro til en verdiskapning på 600 millioner og sysselsetting av 700 personer", skriver Menon i analysen.

Troverdige tall

Skjeldam karakteriserer tallene som sterke og troverdige etter at Hurtigruten de siste årene har arbeidet knallhardt for å skape verdier i havnene de seiler til.

– Bare i løpet av de siste to og et halvt årene har vi økt antall utflukter fra 42 til 91. Det er hyggelig å få de overbevisende tallene på hvor store disse ringvirkningene er, sier Skjeldam.

Ønsker klar strategi

Fredag legger regjeringen fram reiselivsmeldingen. Hurtigrutesjefen håper den blir mer enn en ønskeliste uten konkret innhold.

-Regjeringen må sørge for at vi i næringa kan fortsette å ta ut det enorme potensialet som ligger i Norge som reiselivsdestinasjon. Jeg håper det ikke bare blir et dokument med tomme ord. Næringa fortjener en ordentlig og gjennomarbeidet strategi. Dette kommer til å bli en næring som Norge skal leve av i lang tid framover, sier Daniel Skjeldam.