Og for å ta de kulturelle innslaget først, jazzsanger Natalie Sandtorv, akkompagnert av Torgeir Standal på gitar, leverte så vakker sang at det ble så stemningsfullt som det over hodet kan bli i fellesarealet på Kremmergården når omtrent 60 ålesundere har møtt opp for å bli informert om byutvikling.

Berit Westad presenterte planene for nybygget på Kremmergården.

Kveldens anledning var en markering for byggestarten av nybygget på Kremmergården, som i denne sammenhengen ble feiret som starten av utbyggingen av Sørsida.

Berit Westad, daglig leder i Rasmus Rønnebergsgate Holding og representant for eierinteressene, var først ut på scenen. Hun fortalte om planene for nybygget på Kremmergården og utviklingen av kjøpesenteret.

Hun kunne fortelle at de håpet på byggestart i mai og at de ser for seg en byggetid på 16-18 måneder.

– Vi håper at kjøpesenterdelen vil stå ferdig i august 2018, mens bygget i sin helhet vil stå ferdig i januar 2019, fortalte hun.

Hun la til at nybygget, som vil være på omtrent 9000 kvadratmeter og som skal koste 380 millioner, vil huse opp mot 400 arbeidsplasser. Dette vil gjøre at rådhuskvartalet vil huse rundt 1.000 arbeidsplasser når det er ferdig utbygd.

Første steg

Tom Rian presenterte kommunens planer for Sørsida.

Tom Rian, planlegger i Ålesund kommune, fortalte mer om hvordan de hadde tenkt og hvilke planer som foreligger for Sørsida.

– Kremmergården blir første nybygg og vil være et naturlig bindeledd mellom dagens sentrum og den nye bydelen, sa han.

Han forklarte at når de hadde laget planene for Sørsida så hadde de tatt hensyn i til beliggenheten ved vannkanten, jugendstilen i resten av byen og selvsagt til trafikken.

Dette ble illustrert blant annet av tegninger av trafikk som gikk vestover over Hellebroa og østover på den nye, planlagte broa. Han forklarte også at kommunen ikke ønsker flate tak på nybyggene på Sørsida. Det for å ta hensyn til helheten i byen og jugendstilen.

Rian hadde mye på hjertet, visst nok så mye at han kunne ha pratet om det i timer, men han klarte å holde seg til sine oppmålte ti minutter.  På den tida var han også innom sjøtrapper, kulturkvartal, gateterminal for kollektivtrafikk og flere andre ting.

Og det var også mulig å få stille spørsmål.

– Og hvis du måtte velge mellom bro og tunnel, hva hadde du valgt, var et spørsmål fra publikum, men det sa Rian at han ikke turte å ta stilling til.

– Du er verre enn en politiker!, kom det da i retur.

– Jeg har lært av de beste, repliserte Rian til latter fra de oppmøtte.

Men han kunne bekrefte at i planene deres så skal fortsatt cruise-skipene legge til på Sørsida, men at ikke vil ligge boliger opp mot havneområdet.

Les også: Mener Kremmergården-kvartalet er en katastrofe (krever abonnement)

Les også: – Dette er en oppgradering av rådhuskvartalet (krever abonnement)

Momentium

Ante Giskeødegård er entusiastisk når han snakker om planene for kulturområdet som ligger inne i Sørsida.

Dagens siste presentasjon var av Momentium-gründer Ante Giskeødegård. Han fortalte at de har opplevd større suksess med Terminalen de siste to årene enn det de hadde trodd at de skulle få til. Han fortalte om Momentiums planer i området på kort sikt. Terminalbygningen og den gamle tollbua ligger nemlig ikke inne i reguleringsplaner i området.

– Terminalen lever på lånt tid, men vi fortsetter så lenge vi får lov. Så håper vi å flytte inn i et nybygg på Sørsiden når den tid kommer, fortalte Giskeødegård.

Men de satser likevel på å åpne mikrobryggeriet Molo Brew i den gamle tollbua. Og årets utgave av festivalen Ålesund Live skal også avholdes på området, en smaksprøve på hva området kan by på av kultur i framtiden.

– Sørsida er fascinerende. Vi håper å kunne være med å skape en modningsprosess og interesse for området. Dette trenger byen, og nå trengs det offensive folk som har mer penger enn oss, sa Giskeødegård om den videre utviklinga Sørsida.