Avis-heder til Sunnmøre

Elisabeth Solvang får kommentarpris og flere andre omtales i rosende ordelag.

Polarisprisen 2017 Heder til journalister i Sunnmørsposten for saker fra fjoråret. Bak fra venstre: Sofie Svanes Flem, Torbjørn Eidhammer, Nils Harald Ånstad og Anne-Mari Tomasgard fikk hederlig omtale. Elisabeth Solvang (fremst) fikk førstepris i kommentarklassen.  Foto: Staale Wattø

Her er alle prisvinnerne

Nyhetsprisen: «Styrtrike i stillhet» 

Jonas Vikan, Espen Rasmussen, Jonas Nilsson, Rune Petter Ness og Richard Sagen, Adresseavisen.

Nyhetsprisen, mindre aviser: «Den hemmelige millionavtalen» 

Alexander Killingberg, Skjalg Ledang, Knut Inge Blix Furuseth, Fosna-Folket.

Reportasjeprisen: «Klasse 10C» 

Grete Holstad, Norunn Bergesen, Rune Petter Ness, Espen Bakken, Jonas Nilsson, Glen Musk, Frank Lervik, Ingrid Meisingset, Marit Bardal, Hilde Skjesol, Adresseavisen.

Fotoprisen: «Dødsbudskapet» 

Richard Sagen, Adresseavisen.

Levende bilder-prisen: «Deres siste dager» 

Rune Petter Ness, Charlotte Sundberg og Jonas Nilsson, Adresseavisen.

Kommentarprisen: «Sønnen din» 

Elisabeth Solvang, Sunnmørsposten.

Hedersprisen: Stein Arne Sæther, Adresseavisen

 

Disse fikk hederlig omtale

Nyhetsprisen, hederlig omtale: «De hemmelige bonusmillionene» 

Torbjørn Eidhammer, Sofie Svanes Flem, Liv-Jorunn Håker Ottesen og Linda Nygard Sture, Sunnmørsposten.

Nyhetsprisen, hederlig omtale: «Kamskjelldyrkerne» 

Berit Baumberger, Håvard H. Jensen og Kim Nygård, Adresseavisen.

Nyhetsprisen mindre aviser, hederlig omtale: «Frovær» 

Lars Otto Eide, Hitra-Frøya.

Nyhetsprisen mindre aviser, hederlig omtale: «Blør vi saktere i Finnmark?»

Jarle Mjøen og Rolf Edmund Lund.

Reportasjeprisen, hederlig omtale: «De som lever videre» 

Hilde Østmoe og Terje Visnes, Adresseavisen.

Reportasjeprisen, hederlig omtale:   «Sverres valg» 

Hilde Skjesol og Richard Sagen, Adresseavisen.

Reportasjeprisen, hederlig omtale: «Jeg er på post»

Ann-Mari Tomasgaard og Nils Harald Aanstad, Sunnmørsposten.

Reportasjeprisen, hederlig omtale: «Utøya» 

Stian Manka og Marius Langfjord, Trønder-Avisa.

Fotoprisen, hederlig omtale: «Brann»

Johan Arnt Nesgård, Trønder-Avisa.

Fotoprisen, hederlig omtale: «Punktering»

Johan Arnt Nesgård, Trønder-Avisa.

Nyheter

Sunnmørsposten markerte seg under utdelinga av Polarisprisene nylig.

Eierkonsernet Polaris er bygd opp rundt tyngdepunktet Adresseavisen i Trondheim.

Sunnmørsposten og porteføljen av lokalaviser på Nordvestlandet hører inn under denne paraplyen.

Her er sakene:

Vi har nå tatt bort betalingsmuren på sakene som fikk pris og hederlig omtale. Her er de:

– Pekefinger inn i stua til folk

Årets jury-runde tar for seg redaksjonenes arbeid i 2016. Der ble fagdommerne imponert over kommentar-artikkelen «Når sønnen din kaller nabojenta for ei hore, er det ditt ansvar». Signert journalist Elisabeth Solvang.

LES KOMMENTAREN HER: – Synes du det er for tidlig å snakke med tiåringen om begreper som hore og homo? Det synes ikke jeg.

«Denne prisen skal gå til en kommentar som bidrar til å gi forståelse av komplekse tema.

Den skal ha en personlig stemme og være sjangerbevisst. Ifølge kriteriene skal den også skape engasjement og debatt.

Noen ganger skaper debatt en anledning for å skrive en kommentar. Noen ganger er et tema så kompleks at man bare må skjære igjennom på enklest mulig vis. Dette gjør denne kommentaren. Den tar opp et tema som har skapt undring og hoderysting. Vi som er voksne, lurer på om verden har sluttet å gå videre – og om vi har sovet i timen.

Kommentar 21. mai:

Når sønnen din kaller nabojenta for ei hore, er det ditt ansvar

Synes du det er for tidlig å snakke med tiåringen om begreper som hore og homo? Det synes ikke jeg.


Og det er der kommentatoren setter skapet på plass. For noen ganger må man rette pekefingeren, ikke mot makt og myndighet, men rett inn i stua til folk. Hvor er foreldrene, spør hun. Ja, «hvor er foreldrene til russen som har sexistiske og diskriminerende russelåter»? Prisvinneren stiller spørsmålet – og svaret har latt vente på seg. I år kunne hun sagt; hva var det jeg skrev, allerede i fjor? For den samme debatten er oppe igjen i disse dager. Hvor er foreldrene? Hva er det russen holder på med?

– Slutt med å bagatellisere voldtekt, og gjøre jenter til objekter

Jenter blir framstilt som «horer», gutter som rike sjeiker og kapteiner, skriver Martine Skog Skulstad (15). Her tar hun et oppgjør med russelåtene.


Denne gangen får vi håpe at noen hver tar seg sammen. Og juryen er kommet til at Elisabeth Solvang i Sunnmørsposten fortjener prisen for Årets kommentar – og skulle ønske at det var flere som hørte på henne allerede i 2016», skriver juryen.

Tolvte time

- Arbeidet ble sendt inn i tolvte time, for jeg var veldig i tvil. Det er hard konkurranse og ikke lett å nå opp, sier prisvinneren.

Noe av tvilen handlet om å stille seg laglig til for hogg:

- Ja, det er ikke like populært alltid å rette fram en moralsk pekefinger. Men den umiddelbare responsen tydet på at jeg traff ett eller anna.

- Ingen negative reaksjoner seinere heller?

- Faktisk ikke. Om noen syntes jeg var ei sur, moralistisk dame, var det ikke noe som nådde fram til meg, i alle fall. Jeg er glad nå at jeg sendte inn kommentaren, sier Elisabeth Solvang.

- Det finnes forskjell på rett og galt. Vi har et kollektivt ansvar for at barn og unge korrigeres underveis. Både som foreldre, lærere, trenere og naboer for den saks skyld, mener kommentarskribenten.

- Å få en sånn pris er jo både stas og en anerkjennelse. Virkelig inspirerende. Det må jeg si. Kjekt å arbeide i ei avis der jeg får skrive det jeg vil, legger Solvang til.

Hederlig omtale

Det vanket dessuten hederlig omtale for Anne-Mari Tomasgard og Nils-Harald Ånstads reportasje om de mange snodige og spektakulære jakthyttene sunnmørske jegere har snekra. Juryen begrunner hederen slik:

«Hvor langt er man villig til å gå og hvor vondt vil man sitte for å få skutt et dyr? Et muntert innblikk i oppholdsstedene til dem som tilbringer mye av sin fritid på post. Dette formidles med åpent journalistisk sinn, og henfaller aldri til stereotypier.

SE REPORTASJEN: Her gøymer jegerane segBonuser

Også bonus-jeger Torbjørn Eidhammer med kollegene Sofie Svanes Flem, Liv-Jorunn Håker Ottesen og Linda Nygard Sture høster hederlig omtale for den innledende nyhetsreportasjen «De hemmelige bonusmillionene», en omfattende affære fra helsesektoren:

«Av og til overgår virkeligheten fantasien. Det gjelder også for denne saken. Det som fortoner seg som omvendte sluttpakker, ble bestemt i hemmelighet.  Ti-talls millioner offentlige kroner skulle avsettes i bonuser, til dem som fortsatte i jobben sin. Toppledelsen fordelte millioner av kroner seg imellom.  Det skulle vise seg at 44 millioner kroner var satt av til ulike bonusordninger de siste årene.

Det tok journalisten over ett års arbeid og en iherdig kamp for å få oversikt og innsikt i skjulte opplysninger over hvem og hvor mye som var utbetalt i bonuser til helsetoppene i Helse Midt-Norge og deres selskaper.  Avsløringene i denne komplekse saken er godt presentert på flere plattformer», heter det i juryens begrunnelse.

Her er saka fra i fjor sommer: Millionene du ikke fikk vite om

Forrige uke kom oppfølgeren på helsemillionene. Etter at Sunnmørsposten skrev om at Helse Midt-Norge ikke kunne svare for hvor mye som var utbetalt i bonuser, ba helseministeren om en redegjørelse. Så kom tallene på bordet:

– Glad for at folk ser verdien

– Vi er glad for at også folk utenfor ser verdien i det vi gjør, journalistikken vi bedriver. Og jeg er særlig glad for at prisen går til en kommentar, sier samfunnsredaktør Jan Erik Røsvik.

Han mener kommentaren tok opp et viktig tema på et viktig tidspunkt, og at den var skarp og poengert.

– Den engasjerte og fikk i gang en debatt rundt russelåter og holdningene i russekullene. Dessverre virker det som om temaet er like aktuelt i år, sier Røsvik.

Han er også glad for hederlig omtale i nyhetskategorien. Artiklene om bonusmillionene i helsestellet er et resultat av et systematisk og tålmodig arbeid, skryter redaktøren.

– De fleste andre journalister hadde trolig gitt opp lenge før de kom så langt som Torbjørn Eidhammer. Også dette temaet fortsetter å være aktuelt. Bruken av offentlige midler på bonusordninger til helsetoppene i stedet for pasientbehandling er kritikkverdig, sier Røsvik.

Seinest denne uka hadde vi nye oppslag om denne tematikken, minner redaktøren om.

– Reportasjen om jakthyttene stiller i en litt annerledes sjanger, men viser bredden i journalistikken. Journalistikk skal ikke bare avsløre, men også viser fram. Det er lov å underholde, noe dette eksemplet viser.