Fanget skred på film:

Mens turgruppa øver på søk i skred, skjer dette

– Heldigvis var det ikke folk i sona, sier Kjetil Gisle Morken, som fanget et skred fra Kvitegga på film på lørdag.

Skred fra Kvitegga fanget på film - i trygg avstand av turgåer Kjetil Morken.

Nyheter

Videoen som viser et skred fra Kvitegga mot Fivelstadhaugen, ble observert og filmet på veg mot Blæja på lørdag - i trygg avstand fra skredet, understreker Morken.

Lørdag var han med et stort turfølge på 17 personer, og forteller at Blæja ble valgt nettopp fordi det var betydelig skredfare.

– Turen til Blæja anses for å være en trygg tur, samtidig som det var veldig fine snøforhold. Så vi så fram til en fin utsikt over Hjørundfjorden fra toppen, forteller han.

Slik drar du trygt på topptur:

Før spente Ola nordmann på seg skiene og gikk på tur. Nå vil flere gå på kurs

Uteguiden forventer nok en rekordsesong på skikursene. I helga holdt de årets første kurs i topptur og skred.


Øvde på søk i skred

Da den store turgruppa hadde kommet rett over skoggrensa, kjørte de en liten skredøving før de gikk videre.

– Vi var en stor gruppe, og ikke alle var like erfarne. Derfor hadde vi avtalt på forhånd at vi skulle øve litt på skredsøking. Mens vi holder påå rigge til øvelsen hører vi at det braker, og så ser vi opp mot Kvitegga. Da ser vi at det har løsna et skred der, antageligvis fra toppen, og så begynner det å dra på nedover. Så kommer den store løssnøskyen da, fra all snøen som ble feid nedover.

Øver Turfølget øver på bruk av skredsøker, søkestang og spade.  Foto: Privat

– Skremmende og litt imponerende

Morken har aldri før sett et så stort skred på så nært hold.

– Vi var jo på trygg grunn, men forholdsvis nært likevel. Det er både skremmende og litt imponerende på en gang, sier han.

– Man får veldig stor respekt for naturkreftene når man ser noe sånt. Det var jo også litt spesielt at vi skulle i gang med å øve på å håndtere en skredsituasjon, og så kommer det store skredet rett før øvelsen, sier han.

Turgruppen ble stående og se på skredet i noen minutter, anslår Morken. Deretter gjennomførte de skredøvinga som planlagt.

– Vi simulerte at to var tatt av et skred, og hadde gravd ned sekker med skredsøker. Så fikk gruppa søke og grave fram sekkene. Det var lærerikt, forteller han.

Magisk Turfølget på veg opp til Blæja. Turen ble valgt fordi den anses som trygg, forteller Morken. – Nedkjøringa ble magisk.   Foto: Privat

Så fortsatte turen opp på Blæja.

Trygg avstand

– Vi koste oss undervegs, utsikten på toppen var helt fantastisk alle veger. Det var nydelig sol, god stemning og nedkjøringa blei magisk, forteller skientusiasten, og understreker igjen at turen de gikk på var valgt nettopp på grunn av den store skredfaren.

– Det var et bevisst valg at vi gikk der vi gikk, sier han.

Helgaprat med Karsten Gefle:

Skiboms selger Sunnmøre

Video: Her øver dei på å berge liv

Laurdag hadde deltakarane avsluttande skredøving på Norges Røde Kors sitt «fagkurs skred» på Standaleidet.


Området der skredet gikk er ikke et vanlig ferdselsområde for turgåere, og ingen personer var i faresona. Morken har også inntrykk av at  de fleste er veldig opptatt av trygg ferdsel.

– Jeg har inntrykk av at folk er opptatt av å tilegne seg kompetanse og gå trygge turer.