Føreren av tankbilen, som havnet i grøfta på E39 øst for Digerneset mandag i forrige uke, har forklart at han kom for langt ut på vegkanten.

I tankbilen var det i alt 12.000 liter diesel, og rundt 4.000 liter rant ifølge politiet ut i terrenget.

Ifølge Kystverket, som er tilsynsmyndighet i etterkant, ble 2.500 liter sugd opp fra en dreneringskum i vegkanten.

Må rydde opp

Kystverket har bedt skadevolder gjøre nødvendige tiltak for å begrense og hindre videre forurensing, opplyser Tor Åge Thomassen i et brev til Fylkesmannen.

Han jobber ved Kystverkets beredskapssenter i Bergen. Hans vaktleder, Silje Berger, forteller til smp.no at situasjonens alvorlighetsgrad avhenger av terrenget, og hvor mye dieselen sprer seg.

Jobber med saka

Det er Blista Transport AS som er skadevolder. Innen utgangen av onsdag må de svare Kystverket.

– Blista Transport AS jobber med saken og har engasjert et ingeniørfirma. Det er også opprettet kontakt med Statens vegvesen, sier Berger.

Siden ulykka har skjedd i nærhet til E39, så er det Statens vegvesen som eier grunnen.

– Det som er viktig i slike situasjoner er å hindre spredning, slik at dieselen ikke lekker ut til vassdrag og omkringliggende områder. Diesel kan ha skadelige effekter, men hvis det bare ligger i vegfyllingen begrenses skadene. Brannvesenet har allerede gjort mye, sier Berger.

– Har kontroll

Daglig leder Arild Blindheim i Blista Transport AS sier at de har prioritert saken. Et forsikringsselskap er engasjert med takstmann.

– Det blir nå gjort tiltak i samarbeid med Statens vegvesen, sier Blindheim.

Ifølge han er det ikke påvist diesel i elver eller i sjø, og ut ifra forholdene ser situasjonen veldig bra ut.

– Det blir nok masseutbytting for å få opp resten. Det virker som om det er full kontroll på dette, sier Blindheim.

Brannvesenet gjorde en god jobb med å få opp 2.500 liter diesel. Det hindret spredning. Fortsatt ligger det igjen ca. 1.500 liter. Foto: KRISTOFFER ANTONSEN