Nytt verktøy i skolen

Slik skal Fagerlia videregående hindre juks

Et nytt datasystem skal gjøre det så å si umulig å jukse digitalt på heldagsprøver og eksamen.
Nyheter

I rundt tre og et halvt år har Fagerlia videregående, i likhet med de fleste ungdomsskoler og videregående skoler i landet, hatt et kontrollsystem på elevenes datamaskinene under heldagsprøver og eksamen. Dette systemet fungerer slik at elevene kun har internett-tilgang til godkjente programmer og hjelpemidler som de trenger for å utføre prøven.

– Problemet har vært at vi ikke har hatt kontroll på om elevene prøver å logge seg på andre nettverk. Sperren fungerer bare på skolens nettverk, forklarer rektor Yngve Omeås.

Vanskeligere å jukse

Rektor Yngve Omenås ved Fagerlia videregående skole.   Foto: Arkivfoto: Bjørn Halvorsen.

Til vårens heldagsprøver og eksamen skal Fagerlia teste ut et nytt system som gjør at skolen får full kontroll nettverksaktivitet i klasserommet. Systemet har allerede blitt testet ut ved Molde videregående skole.

– Dette programmet gjør at vi kan se nøyaktig hvilken datamaskin som er koblet til et annet nettverk. Å jukse blir derfor mye, mye vanskeligere, sier Omenås.

Ser ikke innholdet

Han presiserer at programmet, som det er et krav om at elevene bruker, ikke kan se HVA elevene søker på.

– Nei, det eneste vi gjør er å lese nett-aktiviteten i rommet der prøven foregår. Programmet gir oss ingen muligheter til å se innholdet på elevenes datamaskiner. Du kan si at det er et system som hjelper oss å måle hvilke nettverk som er i omløp innenfor et gitt område, sier Omenås, og presiserer:

– Så snart elevene er på andre nettverk enn skolens virker ikke programmet.